Drecun: Prekid hedžing aranžmana ishitren potez

Hoće li biti prekinut aranžman koji je Crnu Goru štitio od rasta duga za auto-put i zahvaljujući kojem je država u prethodne dvije godine uštedjela 23 miliona eura, biće poznato sjutra. To je za TVCG saopšteno iz Ministarstva finansija. Prema nezvaničnim informacijama, to će se ipak dogoditi, što ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da je ishitren potez.

Ministarstvo finansija prekinuće hedžing aranžman kredita za auto-put, koji je služio kao osiguranje države od valutnog rizika, nezvanično je potvrđeno Televiziji Crne Gore. Zbog čega su se odlučili da obustave aranžman koji je državnoj kasi u prethodne dvije godine uštedio 23 miliona eura juče nijesu željeli da saopšte iz resora Aleksandra Damjanovića. Nezvanično je za TVCG rečeno da će javnost o tome obavijestiti sjutra. Dok čekamo matematiku Ministarstva, ekonomski analitičari upozoravaju da ostvarene uštede nijesu beznačajne.

„Ja lično bih nastavio hedžing, makar još dvije godine, jer svake dvije godine je revizija hedžinga. Smatram da bi još dvije godine bio interes Crne Gore, možda uštede ne bi bile tako značajne, ali bi ih bilo. Za svakog građanina sve što je preko milion je ogromna ušteda“, kazao je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Hedžing je 2021. potpisao tadašnji ministar finansija Milojko Spajić. Sa četiri inostrane banke Spajić se dogovorio da kamata na crnogorski kredit kod Exim banke bude 0,88 odsto u eurima umjesto dva odsto u dolarima. Drecun smatra da je odluka Spajića bila dobra, ali i ističe da možda aktuelna vlast ima kontra argument za prekid hedžinga.

„Šta stoji iza odluke Vlade još uvijek ne znamo u ovom trenutku dok razgovaram s Vama. Vidjećemo kakva su obrazloženja njihova, da li je zaista došlo do uravnoteženog odnosa euro dolar na duži rok, jer to je osnov hedžinga“, kazao je Drecun.

Ali, to se nikada ne može predvidjeti, je li tako?

„Upravo to hoću da kažem, ko je taj ko to može da predvidi jer u svakom hedžingu postoji doza kocke“, kazao je Drecun.

A kockala se i tadašnja DPS Vlada kada je 2014. uzela 994 miliona dolara kredita kod Exim banke. U narednih sedam godina svaki skok američke valute izazivao je glavobolje crnogorskoj ekonomiji jer je rast dolara vodio povećanju crnogorskog duga za auto-put.

„Taj koji je sada donio odluku ukoliko ona ne bude pozitivna po budžet, već negativna, a moglo je da se nastavi sa ove četiri banke, moraće da snosi političku odgovornost“, dodao je Drecun.

Odluka je, kaže Drecun, trebalo da sačeka novu vladu.

Naredna rata kredita za auto-put dospijeva već idućeg mjeseca, kada Kinezima moramo platiti 40,7 miliona eura.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA