Drecun: Cijene će pasti kada dođe Lidl, uspjela reforma Evropa sad 1

Član Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda (IRF) Predrag Drecun kazao je da se program Evropa sad 1 pokazao kao uspješan, te da je siguran da će dolaskom Lidla u Crnu Goru cijene proizvoda pasti.

„Ekonomija mnogo zavisi od očekivanja, od psihološkog stanja nacije, povjerenja u ekonomske programe Vlade“, istakao je Drecun gostujući u „Dobro jutro, Crna Goro“ na TVCG.

Milojko Spajić je, poručuje Drecun, u 42. Vladi preduzeo radikalne reforme, te da se sada vidi da se program Evropa sad 1 pokazao kao uspješan.

„Reforme su bolne i zahtijevaju brzinu, odlučnost i kadar. Vidmo da je reforma koja se zvala Evropa sad 1 uspjela“, kazao je Drecun.

Isitiče da mnogi to negiraju zbog inflacije, ali ona bi se desila, kako tvrdi, i sa i bez programa Evropa sad 1.

Crna Gora, kaže, trpi sve spoljne posljedice, a do rasta cijena dolazi zbog našeg trgovinskog sistema.

Drecun kaže da je siguran da će cijene pasti kada dođe Lidl u Crnu Goru.

„Evo najavljuje se dolazak Lidl-a i drugih trgovinskih lanaca pa bi moglo doći do snižavanja cijena nekih proizvoda. Nema razloga da neke robe široke potrošnje budu skuplji ovdje nego u zemljama okruženja“, kazao je Drecun.

Investiciono razvojni fond (IRF) je, kaže Drecun, banka koja nema izvore prikupljene od grđana i privrede.

„Ona po svojoj prirodi nije profitna banka. To znači da joj je razvoj primarni cilj. Niža kamatna stopa znači više novca za investicije, više investicija znači viši mogući nivo razvoja“, istakao je Drecun.

IRF, kaže Drecun, u ovom trenutku radi jako dobro.

„Ona kamatna stopa koja sada dominira je 4,5 odsto, pokušaćemo da smanjimo tu stopu. Siguran sam da ćemo dati doprinos tome da se spušte kamatne stope jer vidim da su i banke počele da spuštaju kamatne stope“, kazao je Drecun.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA