Drašković: Još nemamo zvanično obavještenje o ukidanju letova, uskoro sanacija krova Aerodroma Tivat

Aerodromi Crne Gore još nisu dobili zvanično obavještenje o ukidanju letova niskobudžetnih kompanija, ali u toj kompaniji ističu da razlog za to nije samo cjenovna politika već da je to uobičajeno u avioindustriji.

„Niskobudžetne aviokompanije Rajaner i Viz er nijesu zvanično obavijestila aerodrome Crne Gore da će na jesen ukinuti više letova iz Podgorice ka evropskim metropolama“, kazao je za TVCG prvi čovjek tog državnog preduzeća Vladan Drašković.

Drašković ističe da od 2014. nijesu mijenjali cjenovnu politiku, te da razloge odluke niskobudžetnih kompanija ne treba tražiti samo u povećanju iznosa aerodromskih usluga.

„Mi smo ustanovili da je sekjuriti taksa na aerodromima Crne Gore ubjedljivo najniža u regionu i korigovali smo sa 1,75 eura na 3,75 eura po odlazećem putniku. Dakle, ne po svakom već po odlazećem putniku. To je standard kako se u ovoj industriji naplaćuje bezbjednosna taksa. U regionu trenutno je najniža komparativna taksa na nivou od četiri eura i ona ide do otprilike 6,50 eura“, istakao je Drašković.

Promjena ruta niskobudžetnih avio-prevoznika, tvrdi Drašković, uobičajena je pojava.

„To nije dobro, ali to se dešava u oba smjera da se destinaciju ukidaju. Takođe i promovišu nove, tako da nije riječ o nekom trendu koji je nezabilježen. U ovom trenutku mi pratimo i širi evropski kontekst i gledamo šta se tamo dešava, tako da ovo ne može biti ni iznenađenje, ni ekspluziva koja je vezana isključivo za teritoriju Crne Gore“, naglasio je Drašković.

Hoće li i koliko ukidanje letova smanjiti planirane prihode Aerodroma po osnovu povećane naknade za bezbjednost, Drašković nije mogao da saopšti jer to, kako je pojasnio, zavisi od podsticajne šeme za avio-kompanije i znaće se u decembru. Ipak, vjeruje, da će imati više putnika nego prošle godine.

„Izvjesno je da će ovu poslovnu godinu, nadamo se, Aerodrome da završe iznad 2022. Podgorica iznad je rekorda 2019, dok Tivat neće stići 2019, ali hoće prestići 2020. godinu“, naglasio je Drašković.

Govoreći o prokišnjavanju krova tivatskog aerodroma kojem su putnici svjedočili proteklog vikenda, Drašković kaže da je riječ o problemu koji traje od 2006.

„U toku je javni poziv, blizu smo da potpišemo ugovor uz sva ograničenja Zakona o javnim nabavkama tu može da se desi iznenađenje, ali mi se zaista nadamo da ćemo, nakon uspješno završenog postupka, sanirati krov u Tivtu“, naglasio je Drašković.

Osim u Tivtu, krov sanira i na podgoričkom aerodromu na kojem su juče zabilježene velike gužve kao i nezadovoljstvo putnika na pasoškoj kontroli.

Uzrok je, kaže Drašković, preusmeravanje dva leta iz Tivta pa je u jednom trenutku na aerodromu čekalo 900 putnika što je tri puta više od predviđenog kapaciteta.

„Mislim da je tema vještački naduvana. U tim okolnostima aerodromi su opremili sve letove i to bez ijednog jedinog minuta kašnjenja. A stvorila se nekakva atmosfera i fotografija gdje je izgleda došlo do koškanja između nekih putnika. Radnici i policija su, u želji da tu situaciju deeskaliraju, intervenisali i u tom trenutku neko dođe i napravi fotografiju, izvuče zaključke i predloži rješenja koja kasnije dobiju na javnoj podršci“, naglasio je on.

Stanje će se, kaže Drašković, popraviti kada Vlada odluči na koji način će se aerodromi dalje razvijati – davanjem koncesije ili od svog i novca države.  Poručuje da, uprkos svemu, državni monopol ne treba pretvarati u privatni.

Izvor: Pobjeda

Foto: Aerodromi

NIKŠIĆ PROGNOZA