Dolar ojačao prema korpi valuta

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta ove sedmice zabilježila najveći rast od februara, dok je kurs eura prema američkoj valuti pao 1,5 odsto.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 1,4 odsto na 102,69 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 1,5 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0850 USD.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je 0,6 odsto na 135,70 JPY.

Najveći sedmični rast dolara od februara zahvaljuje se njegovom statusu sigurne valute u nesigurna vremena.

Na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim berzama vlada nesigurnost, jer se kineska ekonomija ne oporavlja tako brzo kao što se očekivalo, nakon ukidanja korona mjera.

Uz to, vlada neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o povećanju gornjeg nivoa državnog zaduživanja. Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći da finansiraju rad dijela državnih institucija.

U fokusu ulagača bili su podaci o inflaciji u SAD-u. U aprilu su potrošačke cijene na mjesečnom nivou porasle 0,4 odsto, brže nego mjesec prije, dok je na godišnjem nivou inflacija skliznula s pet na 4,9 odsto.

Iako pokazuju da inflatorni pritisci popuštaju, ti podaci nijesu tako uvjerljivi, pa je moguće da će američka centralna banka još jednom povećati kamatne stope.

Doduše, na tržištu novca procjenjuje se da Fed više neće povećavati kamate, nego krajem godine početi čak i da ih smanjuje.

To će zavisiti od kretanja inflacije idućih mjeseci, a čelnici Feda poručuju da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati na povišenim razinama.

Tako je guvernerka Feda, Michelle Bowman, kazala da će centralna banka možda morati još jednom da poveća kamate ako inflacija ostane povišena.

Sve to podržalo je jačanje američke valute.

S druge strane, slabost ostalih najvažnijih svjetskih valuta posljedica je očekivanja da će centralne banke u zapadnom dijelu svijeta, uključujući evropsku, uskoro zastati s povećanjem kamata, dok se ne vidi dalji razvoj situacije s inflacijom.

Izvor: Mina business

Foto: Igal Ness/Unsplash

NIKŠIĆ PROGNOZA