Dokić odlučila: „Asfalt beton gradnja“ ponovo dobila posao u Budvi

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić, na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke donijela je odluku da se ponuda “Asfalt beton gradnje” proglasi najpovoljnijom, čime je još jedan u nizu investicionih projekata vrijedan pola miliona eura dodijeljen toj podgoričkoj građevinskoj kompaniji.

Riječ je o tenderu za izbor ponuđača radova za sanaciju postojećih saobraćajnica na području budvanske opštine.

Kako piše u odluci koju je 17. maja potpisala Dokić, a u koju su “Vijesti” imale uvid, ponuda “Asfalt beton gradnje” je “jedina, najpovoljnija i prvorangirana”.

Procijenjena vrijednost javne nabavke bila je 516.528 eura, koliko novca je predviđeno iz gradske kase. Ponuda građevinske kompanije iznosila je 516.427 eura.

To je samo jedan u nizu ugovora koji su u proteklih pet godina zaključeni, vrijednih više miliona eura, prvo za vrijeme administracije Marka Bata Carevića, a potom nastavljeni u vrijeme administracije Mila Božovića, pa i u protekloj godini, od kada se nalazi u spuškoj istražnoj ćeliji.

Da je bio anagažovan od Opštine u protekle tri godine, iz “Asfalt beton gradnje” su se pohvalili prilikom podnošenja prijave na tenderu, što je i navedeno u odluci, kao jedan od razloga zbog čega im je opet dodijeljen posao.

“U referentnom periodu od tri godine ‘Asfalt beton gradnja ima iskustva na kvalitetnom i uspješnom izvođenju istih ili sličnih poslova iz oblasti predmeta javne nabavke”, piše u odluci, te nabrajaju poslovi koje je ova kompanija u proteklih nekoliko godina dobila od Opštine.

Kao prvi ugovor naveden je onaj iz aprila 2020. vrijedan 322.098 eura sanacija i modernizacija gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva. Potom sanacija i modernizacija trotoarskih površina i kolovoznih zastora vrijedna 222.620 eura, realizovan u novembru 2021. Tu je i ugovor iz juna 2022. sa Opštinom Budva zaključen za sanaciju postojećih saobraćajnica vrijedan 164.875 eura, kao i ugovor vrijedan 497.824 eura realizovan u periodu od oktobra 2021. do maja 2022. takođe za sanaciju postojećih saobraćajnica.

Naveden je i ugovor realizovan u periodu od decembra 2021. do maja 2022. vrijedna 389.926 za izgradnju kružnog toka u Budvi, kao i ugovor realizovan u periodu od maja 2020. do marta 2021. sa Opštinom Budva vrijedan 578.483 eura u sanaciji postojećih saobraćajnica na teritoriji opštine.

Pohvalili su se i sa ugovorom koji je realizovan u periodu od februara do juna 2022. vrijedan 179.094 eura, gdje je operativa ove firma gradila kolsku pješačku stazu.

Pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović je, na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, donio u decembru prošle godine dvije odluke kojim se podgoričkoj kompaniji “Asfalt beton gradnja” ustupa izvođenje radova na investicionom održavanju gradske infrastrukture, ali i izgradnja puta u naselju Blizikuće iznad Svetog Stefana.

Obje odluke Božović je potpisao 5. decembra u spuškoj ćeliji Istražnog zatvora.

Ponuda “Asfalt-beton gradnje” bila je jedina i prvorangirana u postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na investicionom održavanju gradske infrastrukture. Procijenjena vrijednost javne nabavke je 322.314 eura.

Na drugom tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju puta sa pratećom infrastrukturom “Asfalt-beton gradnja” dala je zajedničku ponudu sa kompanijama “Đurković” i “Breznamont” iz Nikšića, rožajskom “Tofi”, “Hidromont inženjeringom” i “GeotinMNE” iz Podgorice. Vrijednost ponude je bila nešto više od milion eura.

Carevićeva kompanija bila podizvođač, Katnić odbacio prijavu

Angažovanje te kompanije problematizovala je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja je u maju 2020. podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića, okrivljujući ga što je asflatiranje saobraćajnica dodjeljivao podgoričkoj kompaniji “Asfalt beton”, kako bi zapravo njegova firma “Carinvest”, kao podizvođač obavljala milionski posao.

Iz MANS-a su tada objavili informaciju da je Carević sa podgoričkom kompanijom “Asfalt beton gradnja” zaključio čak 11 ugovora, ukupne vrijednosti od skoro dva miliona eura, a da je za izvođenje radova ta kompanija koristila mehanizaciju Carevićeve privatne kompanije. SDT-u je tada dostavljena i obimna dokumentacija sa fotografijama, na kojima se vidi da je građevinska operativa “Carinvesta” bila angažovana na asfaltiranju saobraćajnica.

U oktobru 2020. Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu bio Milivoje Katnić, odbacilo je krivičnu prijavu MANS-a protiv Carevića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Foto: Pobjeda/Sveto Vasiljević

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA