Dobardžić: Aerodromi se moraju proširiti

Dok tvrde da Crnu Goru čeka rekordna turistička sezona, u Vladi još nisu odlučili da li će crnogorske aerodrome dati pod koncesiju.

Premijer Dritan Abazović kazao je Televiziji Vijesti da očekuju da se to pitanje konačno riješi nakon što se stabilizuju političke prilike.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić tvrdi da će spremno dočekati turiste, a putnika je na aerodromima već sada primjetno više.

„Smatram da će ova sezona stvarno biti rekordna“, rekao je Dobardžić za Televiziju Vijesti.

A, najavljenu rekordnu sezonu, dva crnogorska aerodroma dočekaće bez odluke o njihovoj sudbini. To je za TV Vijesti potvrdio i Abazović.

„Očekujemo da se, nakon što se stabilizuju političke prilike, i to pitanje konačno riješi. Na stolu je nekoliko modela: prvi je da država sama realizuje investiciju, drugi je da se raspiše koncesija sa mnogo povoljnijim uslovima za državu, dok je treći, čiji sam lično autor, da se za jedan aerodrom raspiše koncesija, a da drugim država upravlja“, rekao je Abazović.

Dobardžić podsjeća da je u slučaju davanja pod koncesiju, potrebno ispuniti zaostale obaveze.

„Ostaje da osnivač odnosno Vlada u formalno-pravnom smislu isplatom određenog novca Međunarodnoj finansijskoj korporaciji koja je radila prvi tender isplati nešto preko 500 hiljada i da se u formalnom smislu taj postupak koncesije koja je započeta 2019. godine okonča. Ukoliko me pitate da li u perspektivi treba raditi na proširenju kapaciteta podgoričkog aerodroma, smatram da da. O tome razgovarati kad se podvuče crta nakon ljetnje sezone“, rekao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore.

Iako su na aerodromima već sada primjetne gužve, pa se na podgorički mora doći ranije nego inače, Dobardžić kaže da sa više od 900 radnika i boljom opremom ambiciozno ulaze u predstojeću sezonu.

„Odgovorno smatram da ako se ne desi neki vanredan slučaj da imamo dovoljan broj radne snage da ovu sezonu iznesemo na najbolji mogući način. Od 1. januara do 23. aprila, imamo opsluženih oko 423 hiljade putnika na oba aerodroma, podgorički preko 300 hiljada, tivatski 78 hiljada. Suma sumarum – oba aerodroma i tivatski i podgorički su na preko 16 procenata u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Možemo očekivati da 2023. završimo sa 2,4 ili 2,5 miliona putnika“, rekao je Dobardžić.

Crnogorski aerodromi tokom ove sezone biće povezani sa više destinacija, pa će broj ruta u Podgorici biti do 40, a u Tivtu do 38.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA