Đurović: Svaki građanin Crne Gore osjeća benefite dobre ekonomske situacije

Penzije su uvećane za nešto više od osam odsto, zdravstvu, prosvjeti i policiji su takođe povećane plate i mislim da svaki naš građanin osjeća benefite dobre ekonomske situacije, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, u emisiji “Takulin” Gradske RTV.

Dobra predsezona, povećan broj turista visoke platežne moći, kao i činjenica da je Vlada primijetno više fokusirana na ekonomiju i ekonomsko djelovanje, doveli su, kako ističe, do porasta domaće ekonomije u prvom kvartalu od 6,1 odsto, što je drugi najbolji rezultat u Evropi.

Đurović podsjeća da tako dobra situacija nije samo u državnom već i u privatnom sektoru.

“Kao neko ko dolazi iz privrede, iz privatnog sektora, dobro znam da su takva kretanja i u privatnom sektoru, da su povećane plate i stvoreni bolji uslovi, a sve je zasluga kvalitetnog ekonomskog ambijenta u kojem trenutno živimo”, ocjenjuje Đurović.

Ističe da je rano govoriti o ‘obuzdavanju’ inflacije, ali da je ona svakako usporena.

“Kvalitetnim pristupom i akcijom ‘Stop inflaciji’, uspjeli smo da rast inflacije bude u padu”, objašnjava ministar.

Akcija će, kako dodaje, biti aktivna do kraja mjeseca, i sprovedena je, ističe, na zadovoljstvo građana, Vlade i privrede.

“Sa ovom akcijom smo potpuno promijenili pristup bavljena biznisom i potpuno smo promijenili odnos kupaca i prodavaca, tako da se nadamo da će ova akcija potrajati”, navodi ministar.

Naglašava da formiranje nove Vlade ide u prilog kako svim građanima tako i ekonomiji Crne Gore.

“Politička nestabilnost svakako nije dobra za investicije, naročito za strane kompanije čije je interesovanje za Crnu Goru veliko”, objašnjava Đurović.

Đurović naglašava da je zona malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori jaka i stabilna, te da ona čini gro crnogorske ekonomije.

“Prema zadnjim bilansima i taj segment je značajno porastao, imamo brojna uspješna mikro, mala i srednja preduzeća, i kroz razne podsticajne mjere koje pripremamo, mi ćemo ova preduzeća podržati sa preko 8 miliona eura”, poručuje Đurović.

Dodaje da vjeruje da ćemo ove godine u sektoru turizma nadmašiti rezultat koji smo ostvarili 2019. godine, te da osim te, kako kaže, ‘žile kucavice’ crnogorske ekonomije, potencijal vidi i u razvoju zelene ekonomije.

Đurović smatra da se problem nedostatka radne snage u turizmu može riješiti zapošljavanjem domaće radne snage, smanjenjem stope nezaposlenosti i prikazivanjem realne slike sa Biroa za zapošljavanje, što bi, kako zaključuje, trebalo da bude jedan od prvih zadataka nove Vlade.

Izvor: Gradska TV

Foto: MERT

NIKŠIĆ PROGNOZA