Đurović: Projekat „Stan za sve“ rješenje za najranjivije grupe

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, pojasnio je šta predviđa projekat „Stan za sve“, koalicije „Hrabro se broji“, koju čine URA i Demokrate.

Ta koalicija predstavila je izborni program, koji predviđa osnovanje fonda „Stan za sve“, za koji će, kako su naveli, država obezbijediti početni kapital od 20 miliona eura, kako bi svako mogao da riješi svoje stambeno pitanje, prije svih, mladi bračni parovi i osjetljive kategorije društva.

„Kupovina stana je za dosta naših građana postala problem zbog rasta cijena nekretnina. Projekat ‘Stan za sve’ je naše rješenje za najranjivije grupe. Konkretan predlog i konkretno rješenje“, napisao je Đurović na Tviteru.

Vlada bi, prema planu Demokrata i GP URA, gradila stanove na državnom ili opštinskom zemljištu po principu „projektuj i izgradi“. Država bi stanove isplatila izvođaču radova nakon izvršenog tehničkog prijema. „Stanovi se prodaju građanima po cijeni koštanja izgradnje – od 800 do 1.000 eura po kvadratu, a u slučaju pojeftinjenja izgradnje, cijena će biti niža“, predviđeno je planom.

Naglašava se da država ne zarađuje od prodaje stanova – prodajna cijena je jednaka cijeni građenja, a troškovi komunalnog opremanja zemljišta neće biti uključeni u cijenu.

Građani mogu koristitit stanove kao kolateral (hipoteku) kod poslovnih banaka za odobravanja kredita. Nakon prodaje stanova, Fond bi povratio uložena sredstva koja će zatim ponovo investirati.

Dalje povećanje sredstava Fonda – od inicijalnih 20 do 100 miliona eura – će se vršiti od prihoda po osnovu poreza na nezakonitu stečenu imovinu, predviđeno je projektom.

Prema planu koalicije „Hrabro se broji“, za stanove mogu aplicirati: mladi bračni parovi do 35 godina; bračni parovi sa troje ili više djece; podstanari sa najmanje pet godina podstanarskog staža; samohrani roditelji; lica koja su ostvarila poseban naučni; umjetnički ili sportski doprinos; žene žrtve nasilja; lica sa invalididetom; kao i porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Fotografija koju je objavio Đurovićfoto: twitter.com/djurovic_goran_

NIKŠIĆ PROGNOZA