„Đurović pokazao elementarno nepoznavanje regulative“

Iz Centralne banka Crne Gore (CBCG) saopšteno je da komentari poslanika Dejana Đurovića potvrduju njegovo elementarno nepoznavanje relevantne regulative. On je, između ostalog, za Portal RTCG danas komentarisao stanje u toj instituciji i njen finansijski izvještaj.

„U vezi sa izjavom poslanika Dejana Đurovića pojedinim medijima o navodnom v.d. stanju Centralne banke Crne Gore, ističemo da ovakvi komentari potvrđuju njegovo elementarno nepoznavanje relevantne regulative, što ne čudi s obzirom da obrazovanje pomenutog poslanika nema dodirnih tačaka sa ekonomijom i finansijama“, piše u reagovanju CBCG.

Đurović je kazao i da CBCG treba „što prije osloboditi ostataka DPS režima“.

„Vidimo da je za godinu dana pao kapital CBCG sa skoro 80 na 30 miliona eura što iz CBCG pravdaju padom tržišne vrijednosti hartija od vrijednosti u koje je CBCG ulagala državni novac. Nesporno je da je aktuelna međunarodna kriza doprinijela ovom padu, ali je potrebno ispitati da li je na adekvatan način aktuelno rukovodstvo CBCG upravljalo ovim novcem. Svjedočimo iz godine u godinu rastu toškova poslovanja za koja su uglavnom data štura objašnjenja tako da iz ovih dokumenata koji se dostavljaju parlamentu nemamo pravu sliku kako se troši novac. Sve je to finansirano kroz razne naknade koje je CBCG naplaćivala od klijenata, dominantno banaka što se u konačnom prelivalo na teret građana“, ocijenio je Đurović.

NIKŠIĆ PROGNOZA