Đurović: Hotelijeri i ugostitelji zadovoljni sezonom

U prvom kvartalu ove godine imali smo 50 odsto više noćenja od prošle godine i više od 40 odsto više nego rekordne 2019. godine. To ukazuje na jednu fantastičnu predsezonu i sjajnu sezonu koja je već počela ranije nego prethodnih godina – poručuje u intervjuu za Pobjedu ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Takođe najavljuje otvaranje Svetog Stefana do kraja ovog mjeseca ili početkom sljedećeg, kao i nastavak akcije ,,Stop inflaciji“ koja se pokazala uspješnom.

– Već počinje glavni špic i ono što dobijam kao informaciju od hotelijera i ugostitelja je da su oni zadovoljni. Ugostitelji su zadovoljni posjetama u restoranima, a hotelijeri popunjenošću hotela koja je sada blizu 80 odsto, a očekuju da će vrlo brzo ići na 100 odsto pa možemo reći da smo mnogo ranije ušli u sezonu nego prethodnih godina – poručuje Đurović dodajući da sve govori da možemo očekivati rekordnu godinu.

POBJEDA: Šta su Vaše prognoze, koji su potencijali Crne Gore kada su prihodi i dužine sezone u pitanju? 

ĐUROVIĆ: Dosadašnji rezultati nam pokazuju da je potencijal Crne Gore i do dvije milijarde eura prihoda i da je moguće doći do cilja da Crna Gora živi turizam 365 dana u godini. Kako bi se to postiglo, potrebno je raditi na izazovima kao što su siva ekonomija i nedostatak radne snage.

POBJEDA: Da li je nedostatak radne snage gorući problem i ove godine?

ĐUROVIĆ: Nedostatak radne snage je nešto sa čime se suočava cijela Evropa, ali sam uvjeren da su naši ugostitelji i hotelijeri otporni i spremni na sve izazove. Uvjeren sam da će i ove godine iznaći rješenje i smoći snage da fantastično odrade sezonu, kao što su odradili i fantastičnu predsezonu.

POBJEDA: Skoro smo dobili hotelski brend „Hajat“, šta to znači za Crnu Goru?

ĐUROVIĆ: Svaki hotelski brend koji dođe u našu državu je značajan. Na sreću, imamo dosta svjetskih brendova koji su prisutni. „Hajat“ je jedan od njih. To je jedna svjetska grupacija i njihovo ime veoma znači kada ga stavite na mapu jedne države. I oni su napravili pravi potez sa odabirom hotela koji je jedan od bisera Boke Kotorske i mislim da će poslovanje biti na obostrano zadovoljstvo.

POBJEDA: Sada na našem tržištu imamo brendove kao što su Hajat i Only&Only koji privlače američke turiste, kako to komentarišete?

ĐUROVIĆ: Tako je, ja sam na otvaranju hotela „Hajat“ razgovarao sa potpredsjednicom grupacije za ovaj dio Evrope i ona je rekla da je jedan od njihovih ciljeva da se privuku američki turisti na naše tržište. Oni su već po njihovom sistemu obavijestili redovne klijente i poslali im preporuke. Američki turisti su već upućeni i oni će dolaziti u sve većem broju, da li preko Dubrovnika ili Beograda.

POBJEDA: Imamo li najavu za dolazak novih brendova?

ĐUROVIĆ: Upravo smo završili potpisivanje ugovora između Magnum Development i IHG, za hotel Crown Plaza Kolašin.

POBJEDA: Da li se priča sa trajektima konačno završava?

ĐUROVIĆ: Taj problem se rješava. Treba ovih dana da bude kupljen trajekt u Grčkoj koji bi trebao ovih dana da dođe, nadamo se. I da ga vrlo brzo imamo u pogonu. To će biti najveći trajekt koji je bio u crnogorskoj floti sa skoro 100 mjesta. Raspisan je tender za još šest trajekata na koji bi voljeli da se javi Pomorski saobraćaj koji bi trebao da ima najpovoljniju ponudu i mislim da bi generalno to bila zaokružena priča.

POBJEDA: Najavili ste veliki broj turista, da li to znači da ćemo imati i velike saobraćajne gužve? 

ĐUROVIĆ: Imaćemo gužve, imaju ih svi. Imaju ih i u Hrvatskoj na ogromnom auto-putu, imate ih u Italiji, Sloveniji, Nici, Monte Karlu. Kada su špicevi moramo se naviknuti na to da smo mi jedna svjetska destinacija gdje dolazi veliki broj turista.

POBJEDA: Da li ste ove godine zadovoljni brojem organizovanih avio linija?

ĐUROVIĆ: Zadovoljan sam kako smo ove godine avio povezani. Brojne su linije koje lete ka Crnoj Gori. Nedavno je sletio prvi avion iz Kuvajta na tivatski aerodrom. Počeće da dolijeću iz Uzbekistana, Emirata, Saudijske Arabije i sa drugih brojnih destinacija. Tako da smo ove godine zadovoljni, što pokazuju i cifre koje daju aerodromi.

POBJEDA: Da li ćete pomoći nacionalnoj kompaniji To Montenegro?

ĐUROVIĆ: Mislim da polako idemo ka tome da niko nikome ne pomaže i da naša nacionalna avio-kompanija bude samoodrživa. U saznanju sam da je menadžment odlučio da iznajmi četvrti avion što znači da postoji potreba za njihovim uslugama.

POBJEDA: Sa kojih tržišta ovih godina očekujete najviše turista?

ĐUROVIĆ: Region je još uvijek dominantan, ali ono što je vidno je da nam se zapadno tržište okrenulo i vraća nam se ogroman broj turista iz Njemačke, Engleske, Francuske, Skandinavije, Poljske, Izraela… prosto cijela Evropa je destinacija sa kojih dolaze ove godine turisti.

POBJEDA: Da li Crna Gora ima potencijala da sa zdravstvenim turizmom produži sezonu?

ĐUROVIĆ: Naravno, i novim Zakonom o turizmu smo definisali zdravstveni turizam i omogućeno je djelovanje u tom polju. To je ideja vodilja i razvoja turizama. Zdravstveni turizam ima nevjerovatan potencijal pogotovo za mjesta koja su bila prepoznata kao lječilišta. Takav je bio i bivši hotel, a sadašnji „Hajat“ i oni planiraju da angažuju ekipe doktora koji će organizovati određene tretmane gdje postoji potencijal za cjelogodišnjim angažovanjem.

POBJEDA: Što se tiče ekonomije, akcija „Stop inflaciji“ je donijela rezultate, da li će se nastaviti?

ĐUROVIĆ: Mogu da najavim ekskluzivno da ćemo imati „Stop inflaciji“ i u junu. Akcija je donijela rezultate i treba još samo da dobijemo informacije od par trgovaca, ali većina njih je raspoložena da nastave akciju i tokom juna.

POBJEDA: Da li je akcija smanjila inflaciju?

ĐUROVIĆ: Inflacija se smanjuje. Od januara do aprila je bila 8,6 odsto, tako da su Crna Gora i Belgija jedine dvije države koje su imali pad inflacije.

POBJEDA: Imali ste programe podrške privredi, jesu li dali rezultate?

ĐUROVIĆ: Još uvijek traju brojni podsticajni programi u sferi podrške privredi, industriji, turizmu, ženskom preduzetništvu tako da sam siguran da ove godine tih planiranih osam miliona eura koje dajemo u podsticaj će biti korisno iskorišćeni i da će to značiti našim privrednicima, ugostiteljima, hotelijerima…

POBJEDA: Da li se nastavlja turistički razvoj sjevera, ima li interesovanja za otvaranje novih kapaciteta?

ĐUROVIĆ: Nedavno sam bio u Kolašinu i navodim primjer jednog privrednika koji otvora restoran i ujedno drži veliki broj ovaca. Planira da radi prodaju i preradu sira, mlijeka i mliječnih proizvoda i podnio je zahtjev za zakup pašnjaka tako da sve više naših ljudi i preduzetnika shvataju da se tu može dobro zaraditi. U Gusinju se grade brojna etno sela, pa u Plavu se gradi hotel tako da se dokazuje da sjever ima isti potencijal kao jug, čak i veći.

POBJEDA: Hoće li ove godine nedjelja biti radna za turiste?

ĐUROVIĆ: Za sada je neki status quo, vidjećemo…

Početkom jula se otvara Sveti Stefan

POBJEDA: Pripreme za otvaranje Svetog Stefana su u toku, kada se očekuje dolazak prvih turista u ovaj grad hotel?

ĐUROVIĆ: Pripreme su u toku i nadamo se da će krajem ovog mjeseca ili početkom jula biti pušten u rad. Imamo kontakte i komunikaciju sa vlasnicima što znači da smo u saznanju da su pripremni radovi u toku, da rade na sređivanju objekata, osoblju…

Izvor, foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA