Đukanović: EPCG ostvarila rekordnu neto dobit

Rekordna neto dobit, bez državne pomoći i povećanja cijene električne energije za domaćinstva, zajedno sa uspješnim sprovođenjem projekta „Solari 3000+“ i „Solari 5000+“, te kupovinom imovine Željezare za cijenu višestruko nižu od realne, kojom je omogućeno pokretanje nove firme, EPCG-Željezara Nikšić, najvažniji su činioci našeg poslovanja u minulom periodu, poručio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović na šestom Jahorina Ekonomski forum (JEF), pod nazivom „Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina: Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan“.

Organizator JEF-a je Udruženje ekonomista „Ekonomski forum“, a institucionalni pokrovitelji su predsjednik Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji forum okuplja više od 400 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

JEF predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o značajnim ekonomskim pitanjima i donose zaključci koji su, u značajnoj mjeri, inkorporirani kako u aktivnosti svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u ekonomsku praksu u realnom sektoru.

Na panelu 4, pod nazivom „Energetska tranzicija – (ne)siguran put“, održanom 27. aprila, moderator je bio Dragan Šagovnović, direktor Ekonomskog instituta iz Beograda, a pored Đukanovića, učestvovali su predsjednik Odbora direktora EPCG, Luka Petrović, generalni direktor ERS, Marko Mijić, Elnos Grupa, i Marin Zovko, član Uprave INA-e.

U diskusiji vrlo širokog raspona – od razvojnih mogućnosti, preko institucionalnih ograničenja, pa sve do pogleda EU na zemlje regiona – predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, upoznao je prisutne sa rezultatima naše kompanije tokom minulih dvanaest mjeseci, kao i sa planovima za predstojeći period.

„Rekordna neto dobit (114 miliona samo u prvom kvartalu ove godine), bez državne pomoći i povećanja cijene električne energije za domaćinstva, zajedno sa uspješnim sprovođenjem projekta „Solari 3000+“ i pokretanjem novog, „Solari 5000+“, te kupovinom imovine Željezare za cijenu višestruko nižu od realne, kojom je omogućeno pokretanje nove firme, EPCG-Željezara Nikšić, najvažniji su činioci našeg poslovanja u minulom periodu“, kazao je Đukanović.

On je rekao da troma državna administracija, nesređeni javni registri i komplikovana procedura javnih nabavki predstavljaju značajnu prepreku za brz i efikasan razvoj projekata, naglašavajući obavezu svih energetskih činilaca da dugoročnim projektima pristupaju s naročitom pažnjom, „jer i nepredvidiva globalna kretanja imaju ogroman uticaj na sve naše poslovne zamisli“.

Učesnici panela su saglasni s ocjenom da postoji prostor za razvoj novih projekata iz domena obnovljivih izvora energije i unapređenje regionalne saradnje, naročito u kontekstu izazovne energetske tranzicije. Istaknuto je da bi bilo veoma važno da i EU i administracije država regiona pokažu više spremnosti za adekvatnu podršku pravednoj energetskoj tranziciji.

NIKŠIĆ PROGNOZA