Đukanović na SET-u: Električna energija – istorijska šansa za Zapadni Balkan

U Trebinju se, počevši od danas, 20. marta do 22. marta, peti put održava Samit energetike Trebinje (SET), o čijoj ovogodišnjoj krovnoj temi – Energetska povezanost Zapadnog Balkana – govore stručnjaci iz oblasti energetike u okviru sedam tematskih panela. Na ovom samitu, koji je u posljednjih pet godina, u regionalnim i evropskim okvirima stekao status prepoznatljivog mjesta za diskusiju o razvoju i budućnosti energetskog sektora, trendovima u ovoj oblasti, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, učestvuju i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović uzeo je učešće na prvom od dva panela prvog dana Samita, čija je tema „Povezivanje/umrežavanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU“.

„Imamo preko 4000 prosumjera za malo više od godinu i po i to je preko 40 megavati danas. Poslovna filosofija definisana prije dvije godine, ‘proizvodi gdje trošiš’ pokazala se odličnom“, rekao je Đukanović na panelu, saopšteno je iz EPCG.

Đukanović je izrazio uvjerenje da će se do kraja godine približiti količini od 100 megavati na krovovima.

„Druga poslovna filozofija, povezana sa obnovljivim izvorima energije, da postoji kompatibilnost hidro i solarne energije, omogućava korišćenje hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana“, rekao je Đukanović i dodao da je to idealno za Perućicu. „Postoji ta meteorološka komponenta: kad pada kiša, radi Perućica, kad grije sunce, imamo solarnu elektranu, maltene imamo pripremljenu infrastrukturu i to moramo iskoristiti“, rekao je predsjednik Odbora direktora.

Đukanović očekuje, u junu, početak radova na pristupnim putevima za VP „Gvozd“ od 60 megavati. Rekao je i da se aktivno radi na kvalitetnoj valorizaciji vodā nikšićkog polja i da će to povećati proizvodnju HE „Perućica“.

On je skrenuo pažnju na potrebu pronalaženja načina za skladištenje solarne energije koje će biti mnogo u ljetnjem periodu i biće jeftina. „To oko baterija je dobro, ali sporo ide. Mora se promijeniti način razmišljanja i u elektroprivredama, ali i u privredama. Električna energija će morati, odmah, da se pretvara u neki proizvod. Da li je to vodonik, zeleni amonijak, zeleni čelik? Eksponencijalno raste broj solarnih elektrana, o tome je na svima nama da razmišljamo“, naglasio je Đukanović.

Predsjednik odbora direktora EPCG nema dileme da je povezivanje u regionu neminovnost. „Ne može Crna Gora da razvija svoj prenosni sistem, a da ne vodi računa o tome šta se dešava u okruženju, to sve mora da bude kompatibilno. U Zapadnoj Evropi su pobrisali fizičke granice između država, mi, na primjeru Zapadnog Balkana treba da pokažemo da smo spremni da usvojimo te vrijednosti, da ukidamo granice, da smo dostojni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, što svi žele, a energetika je idealan prostor da se tako ponašamo“, naveo je Đukanović i to ilustrovao primjerima HE Komarnice, Pive i Kruševa i elektrana na Drini. „Ako to nije usaglašeno, svi imamo probleme. O tome moramo voditi računa“. Đukanović je izrazio uvjerenje i u mogućnost valorizacije Bilećkog jezera.

Đukanović je zaključio da mora da postoji snažna politička volja, od Parlamenta, Vlade, lokalnih samouprava, jer je ovo istorijska šansa za čitavi Zapadni Balkan, da napravi jedan proizvod, po kojem će biti dominantan na svim svjetskim berzama.

Osim Đukanovića, u okviru ovog panela govorili su: Luka Petrović, generalni direktor MH ERS, Sanel Buljubašić, generalni direktor EPBiH, Drago Bago, generalni direktor EPHZHB, Frančesko Korbo iz EBRD Europe, Petar Sprčić, član uprave HEP i Viktor Andonov, član uprave i izvršni direktor za razvoj ESM.

Panelom je moderirao Nikola Rajaković iz Saveza energetičara Srbije.

Tema drugog panela prvog dana SET-a je „Planiranje razvoja i vođenje EES s ciljem povećanja integracije OIE i ubrzanja energetske tranzicije“.

Samit energetike u Trebinju otvorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Foto: EPCG

NIKŠIĆ PROGNOZA