Đeljošaj sa mještanima u ponedjeljak o Svetom Stefanu, pozvani i predstavnici Opštine Budva

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da “izražava puno razumijevanje” za zahtjeve mještana Pržna i Svetog Stefana i pozvao kompaniju “Adriatic Properties” da poštuje odredbe ugovora i otvori grad-hotel “Sveti Stefan”.

Đeljošaj je, kako “Vijesti” saznaju, u ponedjeljak zakazao sastanak sa mještanima, a na pozvani su i predstavnici Opštine Budva.

Kako je “Vijestima” kazao član Savjeta Mjesne zajednice “Sveti Stefan” Blažo Rađenović, mještani će krajem sljedeće sedmice blokirati kružni tok na ulazu u Budvu, ukoliko do tada Vlada i Skupština Crne Gore ne raskinu ugovor sa kompanijom “Adriatic Properties” o zakupu grada hotela i vrate ga državi na upravljanje.

Na drugoj strani, zakupac je voljan da otvori hotel i ove sezone, bez rješavanja pitanja arbitraže, uz stavljanje arbitraže u mirovanje ili bez uticaja na arbitražu, kako Vladi odgovara, ukoliko je Vlada saglasna da osigura bezbjednost i privatnost za goste hotela.

“To znači da režim korišćenja Kraljičine plaže bude kao do incidenta iz 2021. godine ili makar režim iz prošle godine kada je u sezoni, u vremenu od 8 do 20 čadova Kraljicina plaža bila samo za goste hotela, a van tog intervala otvorena za sve posjetioce”, rekli su “Vijestima” u “Adriatic Propertiesu”. Kako su pojasnili, taj režim je inače ugovorom predviđen za sve četiri plaže, jer je predviđeno da su plaže hotelske i koriste se u skladu sa globalnim “Aman” standardima koji predviđaju privatnost na plažama..

“U vezi sa ponovljenim zahtjevom mještana Pržna i Svetog Stefana o raskidu ugovora sa kompanijom “Adriatic Properties”, a koji se odnosi na zakup Svetog Stefana, u ime Ministarstva ekonomskog razvoja i svoje lično ime, izražavam puno razumijevanje i dijelim nastojanje da grad hotel “Sveti Stefan” bude valorizovan u punom kapacitetu. Uvjeren da sadašnja situacija ne ide na ruku nijednoj strani, još jednom pozivam zakupca “Adriatic Properties” da poštuje odredbe ugovora i shodno istom otvori Sveti Stefan. U suprotnom će Vlada, tj. resorno ministarstvo, preduzeti sve zakonom predviđene mogućnosti da zaštitimo interes države Crne Gore, a interes je da Sveti Stefan bude otvoren”, saopštio je Đeljošaj.

On je naveo da “44. Vlada koja je naslijedila ovo kao neriješeno pitanje iz minulog perioda, ima i želju i kapacitet da obezbijedi poštovanje ugovora, ali neće i ne može prihvatiti ništa mimo onoga što je predviđeno zakonima Crne Gore.

“U tom smislu, još jednom uz puno razumijevanje zahtjeva mještana, pozivamo na poštovanje odredbi ugovora o zakupu uz podrazumijevajuće poštovanje pozitivnih zakonskih propisa”, saopštio je Đeljošaj.

Na protestu održanom 24. marta na Svetom Stefanu mještani su uputili Vladi i Skupštini zahtjev da se do 1. maja otvori Sveti Stefan, a nakon toga da do 15.juna pokrenu proceduru raskida ugovora potpisanog između Vlade i zakupca hotela ‘Sveti Stefan’, Miločera i Kraljičine plaže, firme “Adriatic Properties”, te vrate hotel na upravljanje državi Crnoj Gori i o tome obavijesti javnost i Savjet MZ ‘Sveti Stefan’.

“Na sjednici Savjeta MZ koja je održana u ponedeljak jedan od zaključaka je je bio da ćemo sačekati do 15. juna izjašnjenje Vlade i Skupštine, a onda obavijestiti policiju i sve službe i organizovati za kraj sljedeće sedmice na pola sata potpunu blokadu kružnog toka na ulazu u Budvu u mjestu Zavala”, kazao je Rađenović.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da bez dogovora o načinu funkcionisanja Kraljičine plaže i staze između te plaže i spa centra u Miločerksom parku, hotelski operator “Aman” neće da otvori grad hotel “Sveti Stefan”, jer ne mogu da garantuju gostima bezbjednost i privatnost.

Nakon što se u ljeto 2021. desio incident, iz “Adriatic Propertiesa” su tražili garancije od države da se to neće više dešavati, ali ih nisu dobili.

Tada je država pokrenula arbitražni postupak pred sudom u Londonu, a potom je “ Adriatic Properties” uzvratio.

Foto: Luk Lajović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA