Dividendu dijelile četiri kompanije

Dividendu za prošlu godinu dijelile su četiri kompanije, dok su za 2021. to učinile njih tri, pokazuju podaci Montenegroberze.

Emitenti koji su u toku ove godine na skupštinama akcionara donijeli odluku o isplati dividende za prošlu su Jugopetrol, Crnogorski Telekom, Zetatrans i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

“Riječ je o kompanijama koje posluju sa profitom i koje dio ostvarenog profita isplaćuju svojim akcionarima”, navodi se u saopštenju.

Jugopetrol, Crnogorski Telekom i Zetatrans imaju kontinuitet u isplati dividende dvije godine zaredom, odnosno za prošlu i 2021.

“Četiri listirane kompanije – Elektroprivreda (EPCG), Napredak, Sveti Stefan hoteli Budva i Hipotekarna banka, nijesu donijele odluku o isplati dividende za prošlu godinu, iako su ostvarile profit, jer su odlučile da ostvarenu dobit preusmjere u neraspoređenu dobit, ili u rezerve drustva”, navodi se u saopštenju.

Na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara kompanije Centrojadran Bar nije usvojen predlog odluke o isplati dividende akcionarima, dok je Željeznička infrastruktura (ŽICG) odlučila da dobit iz prošle godine iskoristi za pokriće akumuliranih gubitaka iz ranijih poslovnih godina.

NIKŠIĆ PROGNOZA