Direktori Crnogorske plovidbe ostaju bez (ne)zasluženih nagrada

Predstavnik Vlade neće podržati predlog odluke odbora direktora Crnogorske plovidbe o isplati nagrada članovima odbora direktora u iznosu od jedne do pet prosječnih plata u toj kompaniji, saopšteno je „Danu“ iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP).

– Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je nepromijenjenog stava kada su u pitanju isplate bonusa za organe upravljanja u brodarskim društvima, posebno kada se ima u vidu situacija u kojoj se oba privredna društva nalaze. Podsjećamo da Crnogorska plovidba neće moći da iz sopstvenih sredstava plati julsku ratu kredita prema Eksim banci, a pored toga ima obavezu da izvrši povraćaj višemilionskog iznosa u državni budžet po osnovu neusklađene državne pomoći. Cijenimo da je neprimjereno da članovi odbora direktora smatraju da im u ovakvim okolnostima, u kojima je upitna i održivost kompanija kojima rukovode, donose ili predlažu donošenje odluka kojima će biti nagrađeni. Dakle, rukovodeći se istim principom kao u slučaju isplate bonusa u AD Barska plovidba, ministarstvo neće podržati ni u ovom slučaju bilo kakav vid nagrade za članove odbora direktora – saopštili su iz resora kojim rukovodi Filip Radulović.

„Dan“ je juče objavio da je odbor direktora koji čine kadrovi DPS-a, SDP-a, BS-a, DP-a i SNP-a predložio skupštini akcionara da na sjednici zakazanoj za petak usvoje odluku o isplati nagrada za članove odbora na osnovu člana 25 Zakona o zaradama. Po tom članu zakona, odbor ima pravo na nagradu od jedne do pet prosječnih plata, ali se postavlja pitanje da li je etično tražiti nagrade u vrijeme kada je ukupan gubitak kompanije oko 14 miliona eura, kao i da li je etično da odbor koji je došao u drugoj polovini godini ubira zasluge za rad prethodnog, stručnije odbora direktora.

U Odboru direktora Crnogorske plovidbe su predsjednik Nemanja Petrović i članovi Tena Božović, Milan Popović, Ivana Kečina i Ahmed Markašević. Kako su mediji ranije objavili, Petrović je nekada radio u pomorskoj agenciji u Kotoru, a inače je kadar SNP-a, Božović je doktor nauka menadžmenta u turizmu i nevjenčana supruga počasnog predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića, Markašević je srednjoškolski nastavnik matematike i kadar Demokratske partije iz Ulcinja, Popović je ekonomista i kadar DPS-a iz Kotora, dok je Kečina takođe radila u pomorskoj agenciji.

Iz MSP-a su ukazali da je Odbor direktora Crnogorske plovidbe, za razliku od Odbora direktora Barske plovidbe, donošenje odluke o isplati nagrada prepustio vlasniku akcijskog kapitala, odnosno skupštini akcionara, u skladu sa zakonom.

– Dakle, predlog predmetne odluke stavljen je u proceduru u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, pa će se vlasnik akcijskog kapitala (u konkretnom slučaju država) odrediti prema predlogu odbora direktora na sjednici skupštine akcionara, na način koji smo već naveli. Dakle, nećemo podržati isplatu bonusa. U isključivoj je nadležnosti skupštine akcionara da odlučuje o politici naknada – istakli su iz MSP-a.

Skupština akcionara Crnogorske plovidbe je zakazana za petak.

Foto: Ministarstvo

NIKŠIĆ PROGNOZA