Dio trgovaca ne poštuje odluku o ograničavanju marži

Tržišna inspekcija je, prilikom kontrole poštovanja akcije Limitirane cijene, u deset radnji izdala 20 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama od 55 hiljada eura, dok su za dvije trgovine, zbog manjih prekršaja, izrečene mjeге ukazivanja.

Neki od trgovaca ne poštuju novu državnu akciju Limitirane cijene, što je za Vijesti potvrdila Uprava za inspekcijske poslove, koja je do sada izrekla kazne u 12 slučajeva.

Inspektori su tokom nadzora u 13 trgovina utvrdili nepravilnosti u vezi sa odlukom o ograničenju marži, nakon čega su u deset radnji izdali 20 prekršajnih naloga za novčane kazne u ukupnom iznosu od 55 hiljada EUR, dok su za dvije trgovine zbog manjih prekršaja izrečene mjere ukazivanja.

Mjere ukazivanja nijesu finansijske, već se njima ukazuje na neku nepravilnost.

Akcija Limitirane cijene počela je 6. septembra i trajaće do kraja januara naredne godine.

Inspektori su, kako su kazali iz Uprave, u prvih deset dana akcije obišli 70 prodajnih objekata, među kojima su velike i male trgovine koje prodaju mješovitu robu, pekarske i proizvode za ličnu higijenu. Urađeno je i 30 kontrola po prijavama građana, od čega se većina odnosila na istog trgovca ili objekat.

Iz Uprave su naveli da su inspektori u ovom periodu uradili ukupno 77 inspekcijskih nadzora.

Vlada je odlukom o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi u trgovinama na veliko i malo ograničila marže za 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Tako su marže za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo ograničene na deset odsto, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno deset odsto u veleprodaji i 15 odsto u maloprodaji.

“Do sada su u ukupno 12 inspekcijskih nadzora utvrđene nepravilnosti, za koje je izdato 20 prekršajnih naloga. U deset nadzora su izrečene mjere novčanog kažnjavanja, dok su u dva slučaja lakše povrede odluke, inspektori izrekli mjere ukazivanja. Ukupno je izrečeno 55 hiljada eura novčanih kazni, dok pojedinačna kazna za učinjeni prekršaj iznosi 5,5 hiljada eura”, saopštili su iz Uprave.

Nepravilnosti koje su utvrđene odnosile su se na nepridržavanje visine marže za pojedine proizvode.

“Kontrole su vršene u prodajnim objektima velikih trgovačkih lanaca, ali i kod trgovaca koji posluju lokalno, na području jedne ili više okolnih opština. Većina nepravilnosti je utvrđena u prvim danima. Inspektori nijesu nailazili na markete koji uopšte ne poštuju odluku”, dodali su iz Uprave.

Nova akcija Limitirane cijene se u odnosu na raniju istoimenu akciju razlikuje, jer su sada na spisku proizvoda i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu.

Ova državna mjera je prvobitno počela krajem marta i odnosila se na 38 proizvoda i trajala je do 31. maja. Zatim je produžena do kraja juna, ali samo za 16 proizvoda domaće proizvodnje.

Novom akcijom je obuhvaćeno 66 proizvoda, a iz Vlade očekuju da će se time sniziti cijene više od hiljadu artikala, s obzirom na to da se mjere odnose na artikle svih proizvođača u određenoj grupi.

Ove mjere, kao i prethodne, ne odnose se na objekte kojima je površina na državnom nivou manja od 600 kvadrata.

foto: Luka Zeković/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA