Denis Lukač istog dana imenovan za direktora državnog preduzeća i Uprave

Mali broj ljudi uspije do te mjere u karijeri da stignu do mjesta direktora preduzeća, a gotovo nikome nije pošlo za rukom da u jednom danu bude imenovan i za direktora državnog preduzeća i za direktora državne uprave. Ipak, u Crnoj Gori je i to moguće.

Naime, Denis Lukač je 13. aprila prvo imenovan za izvršnog direktora državne kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) od strane odbora direktora te kompanije, a nekoliko sati kasnije Vlada ga je imenovala za direktora Uprave za željeznicu (UzŽ).

„Danu“ se obratilo više osoba zbog konkursa za izbor izvršnog direktora OŽVS-a na kome je 13. aprila prvo izabran Lukač, a potom je 19. aprila donijeta odluka da se stavlja van snage odluku o imenovanju Lukača i da za novu direktoricu imenuju Draganu Lukšić. Na konkurs se prijavilo šest kandidata i smatrali su da bi konkurs trebalo poništiti, pa raspisati novi, a ne staviti van snage odluku, pa potom imenovati drugog kandidata. Sa druge strane, iz OŽVS-a uvjeravaju da je odbor direktora sve uradio po propisima.

– Nakon intervjua sa kandidatima koji su se prijavili na javni konkurs za izbor izvršnog direktora AD OŽVS koji je objavljen 20.3.2023.godine, odbor direktora je izabrao Denisa Lukača za izvršnog direktora Društva. Imajući u vidu da se imenovani Denis Lukač obratio Odboru direktora zahtjevom broj 1426 od 18.4.2023.godine za povlačenje prijave na konkurs, kao i sa funkcije izvršnog direktora Društva zbog imenovanja na mjesto direktora Uprave za željeznice, rješenje broj 07-100/23-1733/3, to je odbor direktora odlučio da stavi van snage odluku o izboru Denisa Lukača i da imenuje drugorangiranog kandidata na konkursu, Draganu Lukšić. Odbor direktora nije bio u obavezi da poništi konkurs – kazali su „Danu“ iz OŽVS-a.

Istakli su da se na javni konkurs prijavilo šest kandidata i da nisu primili nijednu žalbu na izbor izvršnog direktora.

– Odbor direktora, kao organ rukovođenja i upravljanja Društvom, ovlašćen je da imenuje izvršnog direktora i odlučuje o izboru i imenovanju, a sve u cilju boljeg poslovanja Društva, shodno statutu Društva, zakonima i podzakonskim aktima – rekli su iz tog državnog preduzeća.

Predsjednica Odbora direktora OŽVS-a je Ljiljana Jokić Kapa, dok su članovi Igor RackovićMomčilo JelićMensur Bošnjak i, u ime manjinskih akcionara, Vladan Gačević. Odbor je trenutno u ostavci, jer je Bošnjak podnio ostavku početkom marta. On je to uradio nakon što je Jokić Kapa kritikovala resornog ministra i predsjednika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića zbog odnosa prema željezničkim preduzećima i tražila od njega da podnese ostavku.

OŽVS je jedno od četiri preduzeća koje su nekad činile jedinstvenu Željeznicu.

Odgovoran za incident sa putničkim vozom

Nakon što je Lukač imenovan za direktora Uprave za željeznicu, mediji su objavili da je izvršna vlast to uradila iako je željeznička komisija utvrdila njegovu odgovornost u incidentu sa lokalnim putničkim vozom od 23. aprila 2021, na dijelu pruge između Bratonožića i Bioča.

Komisija je, kako je objavilo više medija, utvrdila da je više zaposlenih u Željezničkoj infrastrukturi i Željezničkom prevozu tog dana postupalo mimo zakonskih propisa, zbog čega je bila ugrožena bezbjednost saobraćaja, kao i da je Lukač usmeno naredio podređenim radnicima da pokrenu voz suprotno propisima i prije nego što je prvostepena komisija došla da utvrdi čenjenično stanje. Lukač je zbog ovog incidenta kažnjen umanjivanjem plate za tri mjeseca po 20 odsto. Neposredno prije izricanja te mjere, smjenjen je sa mjesta direktora sektora.

Lukač je nakon toga negirao odgovornost za taj incident, tvrdeći da nije mogao da se brani pred komisijom jer mu je bilo uskraćeno pravo na advokata.

Tada osnovane druge komisije za provjere zloupotreba u željezničkim kompanijama otkrile su i druge nepravilnosti koje se odnose na Lukača – od prvog zapošljavanja na Željeznici do posljednjih imenovanja.

Kako su konstatovali, završio je Fakultet za menadžment u saobraćaju koji se nalazio u mjestu Donje Luge kod Berana. Komisija je, kako su naveli, utvrdila da se ispiti na tom fakultetu poklapaju sa manje od 10 odsto sa ispitima na željezničkom smjeru Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i da je to neodgovarajuća kvalifikacija za rad na željeznici, te da nije ni mogao polagati stručne ispite u preduzeću. Takođe su utvrdili da je dva puta obavio pripravnički staž, da nekoliko članova komisije pred kojom je polagao ispite za stručne kvalifikacije na željeznici nisu imali pravo da budu u tim komisijama… Komisija je tražila da mu se poništi stručni ispit.

Lukač se nije oglašavao povodom ovih navoda.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA