Damjanović: Smanjenje akciza, ako gorivo opet poskupi

Država će smanjiti akcize, ako u narednom obračunskom periodu dođe do poskupljenja goriva, kazao je u emisiji „Budimo budni – Pitajte Vladu“ na TVCG, ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun bi trebalo da bude 9. oktobra, dok će eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiti od 10. oktobra.

„Odluku smo donijeli da ako dođe do povećanja cijena goriva u narednom obračunskom periodu mislim da je to 10. oktobar, mi ćemo reagovati tako što ćemo anulirati taj eventualni rast cijena goriva sa smanjenjem akciza na gorivo“, kazao je Damjanović i dodao da će precizne podatke znati nakon obračuna novih cijena goriva.

„Definitivno, ako bude rasta cijena anuliraćemo taj rast sa smanjenjem akciza, dakle cijene će ostati na najmanje ovom nivou na kojem su sada“, kazao je ministar finansija.

To će, kako kaže, biti ušteta domaćinstvima od oko 10 eura mjesečno, a za državu gubitak od pet do sedam miliona eura.

„Idemo u alternativne načine punjenja budžeta kroz suzbijanje sive ekonomije“, kazao je Damjanović.

Damjanović ističe da je država prošle godine sedam ili osam puta smanjivala akcize na gorivo i uprkos tom smanjenju proizvodi u marketima nijesu bili jeftiniji.

Od naredne sedmic se ide sa, kako je kazao, kroz novu akciju „Stop inflaciji“.

„Trebalo bi se razmišlja o tome da se najugroženijim kategorijama omogući kupovina određenih osnovnih životnih namirnica po nižim cijenama“, kazao je Damjanović.

Građani sa najnižim primanjima, posebno penzioneri, kako kaže ministar, teško sastavljaju kraj sa krajem i to, kako dodaje, nije novina u Crnoj Gori.

U ovoj godini, kako kaže, imali smo istorijska davanja za socijalne tranfere, kao i za Fond PIO i Fond zdravstva.

„Da li se nešto radi, radi, sva bi politika trebalo da bude sa samo jednim ciljem da ove kategorije žive bolje“, kazao je Damjanović i dodao kako se mora raditi na poboljšanju životnog standarda.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA