Damjanović sa zvaničnicima EBRD-a razgovarao o aktuelnim temama

U okviru prvog radnog dana  32. godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, koji se ove godine održava u Uzbekistanu, ministar finansija Aleksandar Damjanović prisustvovao je plenarnom otvaranju na kojem je govorio predsjednik te zemlje, Shavkat Mirziyoyev, dok je u nastavku fokus bio na dijalogu sa visokim zvaničnicima EBRD-a na aktuelne teme.

– Naime, ministar Damjanović, zajedno sa saradnicom Katarinom Živković, načelnicom u Direktoratu za državni trezor imao je konstruktivan razgovor sa Charlotte Ruhe, direktorkom EBRD-a za Centralnu i Južnu Evropu i njenim timom na temu konkretnih projekata EBRD-a u Crnoj Gori, između ostalog, i o 200 miliona eura opredijeljenih za oblast energetike, dinamici povlačenja tih sredstava, kao i pripremama za realizaciju pomenutih projekata- navodi se u saopštenju.

Akcenat je bio i na ulaganjima i podršci projektima u oblastima željezničke infrastrukture i energetske efikasnosti, odnosno energetske rekonstrukcije u javnim zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, kao  i na državnom univerzitetu.

U otvorenom i partnerskom dijalogu, bilo je riječi i o ostalim konkretnim projektima kojih je više od trideset i čija je realizacija u toku.

Takođe, razgovarano je o nastavku gradnje autoputa u Crnoj Gori i načinima finansiranja preostalih dionica.

– Ministar Damjanović imao je i radni ručak sa Rosmarie Schulp, članicom Borda direktora EBRD-a i šeficom Konstituence čiji je Crna Gora član, na kojem su  učesnici, predstavnici članica Konstituence, razgovarali o globalnim finansijskim kretanjima i gledištu EBRD-a na ista, kao i o finansijskoj poziciji  članova Konstituence. O gledištima i stavovima Crne Gore, u svijetlu globalnih dešavanja i saradnje sa EBRD-om, kao i o prioritetima te saradnje,  ministar Damjanović je detaljno informisao učesnike radnog ručka- navodi se u saopštenju.

Ovaj značajni biznis forum okupio je više od dvije hiljade učesnika iz 73 zemlje, a nakon 12 godina, opet se održava u Aziji, ovog puta u Samarkandu, drevnom azijskom gradu, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: DAN

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA