Damjanović sa Kunom: Nastavak i završetak auto-puta primarni investicioni prioritet države

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, na sastanku sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Fanom Kunom, kazao je da nastavak i završetak auto-puta smatra primarnim investicionim prioritetom države.

To je saopšteno iz Ministarstva finansija.

On je dodao da će punu valorizaciju potencijala, iskorišćenosti i značaja auto-puta, građani Crne Gore osjetiti tek po okončanju ukupnog projekta, odnosno izgradnje svih dionica.

„Osvrćući se na dosadašnje zajedničke projekte, sa naglaskom na izgradnju prve dionice auto-puta u Crnoj Gori, Fan je istakao da za Vladu NR Kine taj projekat predstavlja simbol bezbjednosti, razvoja, povezanosti i prosperiteta“, navodi se u saopštenju.

Fan je, kako se navodi, prenio zainteresovanost kredibilnih kineskih kompanija za poslovanje u Crnoj Gori, sa čijim je strateškim planovima za investiranje upoznata Ambasada i crnogorska strana, naročito u, kako je naglasio- „komplementarne projekte, koji uključuju saobraćajnu infrastrukturu, energetiku ali i neke druge značajne oblasti.

Damjanović je kazao da se iz budžeta Crne Gore teško mogu finansirati krucijalni infrastrukturni, energetski i saobraćajni projekti, izrazivši uvjerenje da u odgovornom društvu, politički ciljevi ne smiju imati primat nad ekonomskim, kao i da se ni u jednom vremenu, pa i ovim otežanim, ne smiju zanemariti raznovrsni aspekti saradnje među državama, pa tako i između Crne Gore i Kine.

„Fan je podsjetio na, ranije iskazanu podršku Kine evropskom putu Crne Gore, uz zaključak da njeno potencijalno članstvo ne može imati negativne implikacije na paralelno jačanje partnerskih odnosa Kine i Crne Gore, već naprotiv- može biti dobra osnova za, kako je i Damjanović konstatovao „evropeizaciju bilateralnih odnosa“ dvije država, uz mogućnost zajedničkih projekata sve tri pomenute strane“, dodaje se u saopštenju.

Oni su se saglasili, kako se navodi, i da je vrijeme da se, nakon višegodišnje pauze, organizuje šesti sastanak Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju dvije zemlje, što će, kako su ocijenili, pozitivno uticati na neophodno intenziviranje ekonomskih odnosa, naročito imajući u vidu veliko međusobno razumijevanje, ogromne razvojne potencijale i snažne kulturne veze koje datiraju još iz perioda bivše Jugoslavije.

„Fan je zahvalio Damjanoviću na konstruktivnom i ohrabrujućem razgovoru, otvorenom pristupu, ali i, kako je kazao, istinskoj spremnosti da se doprinese produbljivanju saradnje dvije prijateljske države, naglasivši da veoma cijeni odgovoran odnos koji ministar Damjanović ima, kako prema ekonomskim temama, tako i u sagledavanju šire slike o potrebi snažnije saradnje dvije države“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA