Damjanović: Jedno od rješenja da Institut Igalo bude javna bolnica

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da treba tražiti dugoročno rješenje za Institut Igalo, a jedno od njih je, kako je rekao,  da bude 100 odsto državno vlasništvo i da se pretvori u javnu bolnicu.

„To je moguće kad se postigne 100 odsto vlasništva. Dakle da to bude gradska bolnica Herceg Novi sa svim pratećim sadržajima. Tamo je 40 odsto akcija manjinskih akcionara. Izuzetno je teško i problematično iz više razloga ići u kupovinu akcija“, rekao je Damjanović u Jutarnjem programu RTCG a prenosi Pobjeda.

On je rekao da je u pitanju izuzetno složen problem koji se ne može riješiti za mjesec, dva ili godinu.

„Radi se o akcionarskom društvu u većinskom vlasništvu države i svaka direktna državna subvencija je nezakonita. Svi bi rado pomogli, ali moramo se kretati u granicama zakona i koji je poslovni model koji dugoorčno može održati ovaj brend“, poručio je Damjanović.

On je rekao da je sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim konstatovao da je dobra ideja da se napravi dugoročni strateški sporazum gdje bi osiguranici Fonda zdravstva u Srbiji mogli da se liječe i da budu pacijenti Instituta Igala.

„O tome će se paralelno razmišljati sa modelom rješavanja ovih dugova, odnosno pravosnažne sudske presude“, saopštio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, do 2005. godine bio je na snazi Ugovor sa Fondom zdravstva Srbije i da je tada Institut postizao rekordne prihode.

„Ukupni prihod je tada bio 17 miliona eura. Prema tome, jasno je da se treba tražiti održivo rješenje i za tekuće pooslovanje. Ovo do sada je bilo privremeno gašenje požara koji je naslijeđen“, dodao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, najvrednije u Institutu je medicinski kadar.

„Pali se alarm, i svaki konstituent društva mora da se uključi da se traži održivo rješenje“, istakao je Damjanović.

Foto: gov.me

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA