Damjanović: Neko u novoj Vladi već planira zaduženje od milijardu eura

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da, prema informacija koje on ima, neko iz novog saziva Vlade u septembru-oktobru već planira zaduženje oko milijardu eura pod izgovorom uvećanja zarada i krpljenja rupa kojih, navodi, nema.

Poručio je i da je interesantno što se taj „neko“ nije izvinio jer je kao „kalimero“ govorio da će biti bankrot u junu mjesecu, sada ponovo kao „kalimero“ ponavlja da neće biti u junu već u septembru mjesecu.

„To dolazi od bivšeg ministra finansija, a bivši ministri bi trebalo da vode računa o težini riječi koje iznose , jer se ta riječ ipak negdje sluša i to je problematično jer govori pokušaju da se sije određena panika i unosi nemir u društvu… Sreća u nesreći je ta što tom ministru niko relevantan i ozbiljan u međunarodnoj zajednici ne vjeruje“, naveo je Damjanović. 

Priča oko ukidanja Fonda PIO, dodaje Damjanović, nije samo marketinši potez u smislu „tih ćemo 470 miliona oduzeti pa ćemo ih baciti u potrošnju i na bazi njih ćemo povećati plate i penzije jednokratno, pa će se dio od toga vratiti u budžet“. 

„Stvar je da se na ovaj način za državu vrlo opasno priprema priča o tome kako će biti neophodno novo zaduženje u septembru – oktobru kad eventualno nova vlada stupi na dužnost, gdje bi neko, po informacijama koje ja imam, već isplanirao da se zaduži oko milijardu eura odmah, pod firmom da se podignu zarade, plate, da se krpe rupe kojih nema u budžetu i da se, kako je bivši ministar najavio, penzije odnosno Fond PIO finansiraju direktno iz indirektnih poreza. To vam je PDV“, kazao je Damjanović. 

S jedne strane, navodi, imamo povećanje zarada, a sa druge PDV-a koje bi bilo neminovno, a koje bi kao vid indirektnog oporezivanja najviše pogodilo populacije koje su u stanju socijalne potrebe, pa i penzionere.

„Mi šaljemo poruku koja je potpuno jasna – obaveza koje slijede i koje će uredno servisirati“, dodao je i naveo da nije neko ko prebrojava glasove na izbora, ali „šest sedmina birača nije prevareno“. 

Ključna stvar je, kazao je, poslati poruku o stabilnim javnim finansijama u Crnoj Gori. 

Izvor: Dnevno

Foto: Screenshot/Youtube

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA