Damjanović: Državna kasa puna, imamo dobre pokazatelje

Državna kasa je u ovom trenutku puna i imamo dobre pokazatelje, saopštio je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović.

Kako je rekao, na današnji dan stanje u trezoru je 137,78 miliona, a uključujući i zlato to je oko 204 miliona eura.

„Za sedam mjeseci ove godine ostvareni su prihodi budžeta u iznosu od 1,44 milijarde eura, što je 363,7 miliona ili 33,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. To znači da smo 256,4 miliona eura iznad plana. Samo u julu prihodi su 207,2 miliona eura. Kapitalni budžet u julu je realizovan u iznosu od 12,3 miliona. U prvih pola godine ostvaren je suficit u iznosu od 169 miliona eura i to bez povećanja osnovnih poreskih stopa“, istakao je Damjanović.

On je naveo da Crna Gora nije prezadužena zemlja.

„Godinu smo počeli s svega 46 miliona depozita. Sve tekuće obaveze smo realizovali iz redovnih prihoda“, kazao je Damjanović. 

Kako je rekao, Fond za obeštećenje je isplatio više od 10 miliona, a za ove namjene je planirano i 20 miliona.

„Projekti koji su više od deceniju čekali na realizaciju su uspješno pokrenuti. Predložili smo i Zakon koji je usvojen u Parlamentu, ali nažalost nije potpisan, kojim se dodatno uređuje oblast igara na sreću, kroz pojačan nadzor i kontrolu, odnosno transparentnije poslovanje“, naveo je Damjanović.

Državni sekretar Agron Ibrahimi je istakao da su ohrabrujuće ekonomske prognoze za period od 2024. do 2026. godine. 

On je naveo da je dug ispod planiranog cilja, te da nastoje da obezbijede održivost javnih finansija. 

Državni sekretar Miloš Medenica naveo je da je Vlada odlučila da u potpunosti valorizuje potencijale Luka Bar i da otkupi akcije nakon čega se vlasnički udio povećao sa 54 na 78 odsto.

On se osvrnuo i na problem sa komunikacijom sa menadžmentom Jugopetrola i da su svi zaključci memoranduma sprovedeni i da se može započeti projekat ekološke rekonstrukciju postrojenja. 

„Konačno će država imati pristup i valorizovati silose, a na taj način će država moći da ima svoje naftne rezerve, što je državni interes“, istakao je Medenica.

Navodi i da su riješeni imovinsko pravni odnosi za projekat Maljevika, koji traju 16 godina.

Državni sekretar Iija Vukčević je istakao da se kroz same cifre iz jula, „gdje smo prihodovali 207 miliona, vidi stabilnost finansija“.

„Izvršenje kapitalnog budžeta, ako se izuzme auto-put je isto kao i prethodnih godina. Parlament već neko vrijeme ne funkcioniše kada je usvajanje novih zakona, a mi smo uradili sve što je bilo do nas. Tu mislim i na Zakon kojim se dodatno uređuje oblast igara na sreću, gdje su planirane dvije nove izmjene. Zbog toga smo već izgubili milione, jer smo imali značajnu promjenu da se osnuje državno preduzeće koje bi upravljalo igrama na sreću. Predloženi rebalans budžeta trebalo bi da usvojimo. Novca u budžetu ima, ali da bi isplaćivali određena sredstva moraju da se usvoje određene izmjene i dopune“, napomenuo je Vukčević.

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA