Damjanović: Crna Gora obezbijedila finansijsku stabilnost i za naredni period

Crna Gora nesmetano servisira sve budžetske obaveze i obezbijedila je finansijsku stabilnost i održivost i za naredni period, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji se sa saradnicima, danas sastao sa novim rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Zapadni Balkan, Sebastianom Sosom i Stefani Eble, dosadašnjom rezidentnom predstavnicom, od koje je Sosa preuzeo dužnost prošle sedmice.

U okviru Misije primopredaje dužnosti u zemljama Zapadnog Balkana, predstavnici MMF-a razgovarali su sa rukovodstvom Ministarstva finansija (MF) o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i najnovijim parametrima javnih finansija.

“Damjanović kazao je da Crna Gora nesmetano servisira sve budžetske obaveze i da je obezbijedila finansijsku stabilnost i održivost i za naredni period. Naglasio je dosadašnju odličnu saradnju između MF i MMF-a, kao i očekivanje da će se ista nastaviti i ubuduće, čemu će rukovodeći tim MF dati puni doprinos”, saopšteno je iz Ministarstva.

Informišući o trenutnim prioritetima u radu MF-a, generalni direktor Direktorat za državni budžet, Bojan Paunović saopštio je da se aktivno radi na pripremi Zakona o budžetu za 2024. godinu, kako bi se, shodno rokovima, isti našao u skupštinskoj proceduri do 15. novembra.

Razgovarano je i o makroekonomskim tokovima i naplati prihoda za tekuću godinu.

Načelnica Direkcije za Javni dug Katarina Živković, saopštila je da su u toku aktivnosti na zaokruživanju finansijske konstrukcije za ovu godinu i kreiranju depozita za narednu, te da se u tom pravcu razmatraju najpovoljniji modeli.

U svojstvu novog rezidentnog predstavnika MMF-a, Sosa iskazao je spremnost za nastavak pružanje eksperteske i tehničke podrške ove finansijske institucije našoj državi, kroz definisanje prioritetnih oblasti budućih zajedničkih aktivnosti.

Ministar Damjanović zahvalio se dosadašnjoj predstavnici, gospođi Eble, na veoma profesionalnoj saradnji i podrščci naporima MF i Vlade u vođenju odgovorne politike javnih finansija.

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA