Damjanović: Crna Gora ima tradicionalno dobru saradnju sa EBRD

Drugog dana Godišnjeg sastanka guvernera EBRD -a, koji se održava u Uzbekistanu, ministar finansija Aleksandar Damjanović govorio je na plenarnoj sjednici i tom prilikom istakao tradicionalno dobru saradnju Crne Gore sa EBRD-om, ukazujući na naredne projektne prioritete, primarno u oblasti putne i željezničke infrastrukture.

„Budući da je jedna od tema plenarnog zasijedanja bila podrška Ukrajini i obnovi te zemlje, usljed ratnih dešavanja na njenoj teritoriji, kao i da je, u tom kontekstu, EBRD guvernerima zemalja članica  dostavio na razmatranje i usvajanje Rezoluciju o povećanju kapitala Banke za ove potrebe, ministar je izrazio spremnost Vlade Crne Gore da podrži  ovu inicijativu, kao i predlog o proširenju poslovanja Banke na zemlje Sub-Sahare i Irak”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Takođe, dodaju, u cilju prevazilaženja izazova globalne ekonomske krize, Damjanović je predložio da  međunarodne finansijske institucije, uključujući EBRD,  razmotre mogućnosti proširenja svoje podrške članicama, na način što će obezbijediti instrumente budžetske podrške, koji bi omogućili lakši pristup komercijalnim finansijskim tržištima u pogledu obima i cijene zaduživanja.

Damjanović sastao se i sa zamjenikom Ministarstva ekonomije i finansija Uzbekistana, Ilkhom Nurkolovim sa kojim je  razgovarao o finansijskim i razvojnim prilikama u obje zemlje.

“Tokom otvorenog razgovora, iskazana je obostrana spremnost u odnosu na definisanje prioriteta koji bi bili temelj  potencijalne  saradnju u narednom periodu”, zaključuju u MF.

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA