CUP: Nadležne institucije da što prije odgovore na zahtjeve turističke privrede

Crnogorsko udruženje poslodavaca tražilo je od nadležnih ministarstva i institucija da u što kraćem roku odgovore na zahtjeve turističke privrede jer, kako kažu, nema vremena za čekanje.

To je Vijestima saopšteno iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

„Neshvatljivo je da je ministarstvo nadležno za poslove turizma dozvolilo da se turistički sektor ponovo nađe u sličnoj situaciji kao i prethodnih godina, jer problem sa nedostatkom radne snage nije od juče i prijeti da dovede u pitanje rezultate sezone“, navodi se u saopštenju

Umjesto što nadležni ministri i ministarstva, tvrde oni, daju objašnjenja zašto nešto ne treba raditi, daleko bi bilo bolje da predmet njihove pažnje bude kako nastali problem riješiti.

„Fokus na rješenju, a ne na problemu je daleko cjelishodniji pristup“, kazali su oni.

Nedopustivo je, prema njihovim riječima, da se u trenutku kada turistička privreda traži pomoć u rješenju sistemskog problema, kao što je ovaj, nadležni bave njegovom deskripcijom.

„To sigurno neće riješiti problem“, dodali su.

Nadležne insitucije treba da daju rješenja, dodaje se u saopštenju, i obezbijede promptno implementaciju pojednostavljenih i ubrzanih procedura za sve zahtjeve koji su dostavljeni.

„Kroz izmjene zakonske regulative, u što kraćem roku, treba obezbijediti uvođenje kategorije „stalnog sezonskog radnika“, mjera koja je predložena i od strane Privredne komore, jer je to, i po našem mišljenju, put ka trajnom rješenju problema“, navodi se u saopštenju CUP-a.

Rješavanje problema nedostatka radne snage u sektoru turizma na dugi rok, kazali su iz CUP-a, podrazumijeva donošenje Strategije razvoja ljudskih resursa u ovom sektoru uz aktivno uključenje turističke privrede.

„Problem nedostatka radne snage u budućnosti nameće se kao opšti problem i zato ga treba strateški tretirati“, dodaje se u saopštenju.

izvor:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA