Čukić: „EPCG Solar gradnja“ već zarađuje milione i stoji na svojim nogama

Preduzeće „EPCG Solar gradnja“ je već održivo i na svojim je nogama, kazala je portparolka Iva Čukić. Ona je u emisiji „Dobro jutro, Crna Goro“, kazala da nakon ugradnje 21,5 megavata instalisane snage preduzeće već dobija milione eura od električne energije i nema razloga da se strepi za održivost te firme.

Za projekat 3000+ prijavilo se oko 15.000 građana Crne Gore, a oko 5.000 njih je zadovoljilo uslove i za njih su potpisani sporazumi.

„Neki od njih još čekaju montaže, a kod nekih je već ugrađeno. Kompletna instalisana snaga koja je predviđena iznosi 30 megavata, a mi smo do sada ugradili 21,5 megavata“, rekla je ona.

Ona kaže da se nada da će do kraja juna, ako im vremenski uslovi dozvole, biti ugrađeni svi solarni paneli iz prvog projekta 30000+ Solari, a onda kreću sa drugim projektom.

Istakla je da smatraju da će Solar gradnja biti jedno od profitabilnijih preduzeća.

„Naravno, kada počnete neka ulaganja, potrebne su godine da počne to da se vraća u budžet. Mi mislimo da je već počelo dovoljno da se vraća u budžet, toliko da Elektropruvreda Solar grdanja bude rentabilna firma. U odnosu na ono što smo do sada uradili, 21,5 megavata ugrađene, instalisane snage, to su milioni eura od električne energije koja se dobija po tom osnovu i već sad ne treba da strepimo za održivost te firme. Ona je već održiva i na svojim nogama“, rekal je Čukić.

Objašnjavajući činjenicu da građani koji su ugradili panele, nijesu dobili na računima brojku koliko su proizveli struje, Čukić je objasnila da je predviđeno da se umjesto obračunavanja utrošene električne energije građani od momenta kada su potpisali ugovor dobijaju iznos svog prosječnog računa kao ratu za otplatu elektrane.

„Oni sada, bez obzira na to koliko su potrošili i proizveli, istu ratu. A onda svakog 1. aprila u godini vršiće se obračun koliko su potrošili, a koliko proizveli električne energije i taj nivo se saldira. Ukoliko su su proizveli više, EPCG po cijenama po kojima obračunava građanima struju, obračunava im iznos koji im mora isplatiti, a ukoliko su proizveli manje, onda građani tu razliku plaćaju EPCG“, kazala je Čukić.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA