Crna Gora prva ulazi u Program jedinstvenog tržišta

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i generalna direktorica za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i malo i srednje preduzetništvo u Evropskoj komisiji Kerstin Jorna potpisali su Sporazum za učešće Crne Gore u Programu jedinstvenog tržišta – “Single Market Program” 2021-2027, saopšteno je iz tog ministarstva.

Program jedinstvenog tržišta je program za unutrašnje tržište, konkurentnost preduzeća, uključujući mala i srednja preduzeća, oblast bilja, životinja, hrane i stočne hrane i evropske statistike.

Ovaj Program sa budžetom od 4,2 milijarde eura ima za cilj jačanje jedinstvenog tržišta fokusiranjem na ekonomski oporavak svakog industrijskog ekosistema od pandemije COVID-19.
 
Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović podsjetio je na prethodni period uspješne saradnje sa Evropskom komisijom, koji je, kazao je, nesumnjivo pokazao koliko je Crna Gora odlučna u svojoj namjeri da postane kredibilan dio evropske porodice, istovremeno koristeći većinu dostupnih instrumenata EU za razvoj svojih kapaciteta i potencijala.
 
“Crna Gora ostaje posvećena regionalnoj saradnji i imaće aktivnu ulogu u izgradnji stabilnijeg i sigurnijeg regiona kroz učešće u različitim inicijativama i programima. Posebno sam ponosan što je Crna Gora prva u regionu koja potpisuje Sporazum i pristup ovom značajnom program”, poručio je Đurović.

Zahvaljujući svojoj prekograničnoj prirodi, Program će biti od obostrane koristi kako za EU tako i za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori jačanjem njihove saradnje i na taj način stimulisanjem dinamičnijeg i međunarodnog poslovnog okruženja.
 
Sada je namjera da se kroz Program i njegove specifične programe nastavi sa podrškom preduzećima iz EU i Crne Gore da napreduju na međunarodnom nivou kroz kombinaciju prilika za pronalaženje partnera, savjeta i uspostavljanja novih pouzdanih poslovnih partnerstava.

“Time se daje doprinos kvalitetnijoj realizaciji ciljeva utvrđenih postojećim strateškim dokumentima za razvoj industrije, malih i srednjih preduzeća i ostalih relevantnih strategija i programa”, poručuju iz Ministarstva ekonomije.

Izvor: RTCG

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

NIKŠIĆ PROGNOZA