„Crna Gora imaće snažan oslonac i podršku u Energetskoj zajednici“

U Evropskoj uniji odnosno Energetskoj zajednici Crna Gora će imati snažan oslonac i podršku, konstatovano je tokom današnjeg susreta ministra energetike i rudarstva (MER) Saše Mujovića sa sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkowskim.

Iz MER-a su kazali da Mujović učestvovao je danas na 21. sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice u Beču, koji je održan u okviru predsjedavanja Albanije.

Savjetom je, kako je saopšteno iz resora, predsjedavala zamjenica generalnog direktora u Generalnom direktoratu za energetiku Evropske komisije, Mechthild Wörsdörfer.

Iz MER-a su kazali da na sastanku su razmatrane i diskutovane teme koje su od posebnog značaja za ispunjavanje obaveza ugovornih strana Energetske zajednice i stvaranje integrisanog panevropskog energetskog tržišta.

“Kao što su: Nova pravna tekovina Evropske unije; Budžet Energetske zajednice za 2024. i 2025. godinu; Implementacija Sporazuma o formiranju Energetske zajednice; Mapa puta za dekarbonizaciju”, navodi se u saopštenju MER-a.

Navodi se da na kraju sastanka je izvršena primopredaja predsjedništva Energetskom zajednicom između Albanije i buduće predsjedavajuće Bosne i Hercegovine.

Iz resora su kazali da Mujović je imao danas i bilateralni sastanak sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkowskim, na kojem su razmatrana ključna pitanja koja su od značaja za ispunjavanje obaveza Crne Gore iz Sporazuma o formiranju Energetske zajednice.

Na tom sastanku, kako je navedeno, Mujović je predstavio planove za dalji razvoj energetskog sektora Crne Gore i našu opredijeljenost i spremnost da se intenziviraju sve neophodne aktivnosti u cilju uspješnijeg i bržeg ispunjavanja obaveza koje imamo kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Uvažavajući ono što je čuo od Mujovića, direktor Lorkowski je iskazao razumijevanje za političku i ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i poručio da “ćemo u Evropskoj uniji odnosno Energetskoj zajednici imati snažan oslonac i podršku”.

Foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA