Cijene proizvoda u Crnoj Gori i Njemačkoj: Hrana skuplja, plate četiri i po puta manje

Avokado, karfiol, maslac i ananas samo su neki od proizvoda koji su u Crnoj Gori skuplji nego u Njemačkoj.

Kilogram avokada skuplji je za više od pet eura u podgoričkom velikom marketu, karfiol oko 2,6 eura, ananasa za euro i po, maslac za 1,4 eura…

U Crnoj Gori su, sa druge strane, jeftinije banane i luk, koji koštaju pola eura, odnosno desetak centi manje.

To su samo neki od rezultata koje su “Vijesti” dobile poređenjem cijena u njemačkom marketu i velikom trgovačkom lancu u Podgorici.

Informacije o cijenama u Njemačkoj listu je dostavila bivša novinarka Lidija Mihajlović, koja živi u Šorndorfu kod Štutgarta. Ona kaže da se snabdijeva u prodajnim lancima “Edeka”, “Marktauf”, “Rewe Kaufhof Neto”, “Lidl” i “Aldi”, te da većinu proizvoda kupuje u marketima “Aldi”.

“Generalno gledano, mada i tu ima izuzetaka, slatkiši, sirevi, mliječni proizvodi i alkohol su jeftiniji nego u regionu, meso i suhomesnati proizvodi su sa sličnim cijenama…”, istakla je Mihajlović.

Kilogram avokada u Šorndorfu treba platiti 1,4 eura, dok je cijena u domaćoj velikoj trgovini 6,99 eura. To znači da je avokado u u Crnoj Gori skuplji 5,6 eura nego u zapadnoevropskoj Njemačkoj, iako ga obje države uvoze.

Velika razlika je i u slučaju zelene salate, koja u Podgorici košta 4,39 eura, 3,4 eura više nego u Njemačkoj. Osim salate, osjetno skuplji je i karfiol koji je u podgoričkoj prodavnici skuplji 2,6 eura, odnosno u Njemačkoj košta 1,7 eura, a 4,3 eura u domaćem marketu.

Razlika u cijeni je značajna i u slučaju brokolija, koji je gotovo pet eura skuplji u Podgorici, dok euro i po kilogramu više košta i limun. Razlika u cijeni ananansa je slična, pa i on u Njemačkoj košta 1,5 eura, dok je u Podgorici oko tri eura. Malo više od euro su povoljnije i paprike, za koje u Njemačkoj treba izdvojiti 1,3, umjesto ovđašnjih 2,4 eura.

Prosječna neto plata u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 792 eura, dok je u Njemačkoj bila oko 3.700 eura, odnosno četiri i po pita veća.

Oko 1,4 eura je jeftinije i pakovanje maslaca, a izdvaja se i “Nutela” koja u Njemačkoj košta oko euro manje nego u Crnoj Gori, i to za veću količinu. Nivoi cijena slatkiša su generalno malo niži u Njemačkoj, a među jeftinijim izuzecima su “Toblerone” koje u “Šorndorfu” koštaju 1,3 eura, odnosno oko 60 centi manje nego u domaćem marketu (1,9 eura). Oko 40 centi manje košta i kilogram nektarina.

U Crnoj Gori je deset centi skuplji i litar mlijeka, iako je taj proizvod trenutno obuhvaćen državnom akcijom “Limitrane cijene”. Tako Njemci mlijeko kupuju za 90 centi, dok građani u Podgorici plaćaju euro.

Ipak, ima i proizvoda koji su na domaćem tržištu jeftiniji, pa su tako banane koje su takođe obuhvaćene akcijom “Limitirane cijene”, u Podgorici jeftinije oko pola eura. Tako na domaćim policama koštaju malo više od 1,2 eura, dok ih u Njemačkoj treba platiti 1,7 eura.

Državnom akcijom je obuhvaćen i luk, koji je takođe jeftiniji desetak centi u domaćoj trgovini.

Državna akcija “Limitirane cijene” je počela 6. septembra, a trajaće do 31. januara 2025. godine. Novom akcijom je obuhvaćeno 66 proizvoda, a iz Vlade očekuju da će se time sniziti cijene više od 1.000 artikala, s obzirom da se mjera odnosi na artikle svih proizvođača u određenoj grupi.

Ove mjere se kao i prethodne ne odnose na objekte kojima je površina na državnom nivou manja od 600 kvadrata.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA