Cijene nafte ispod 80 dolara

Cijene nafte pale su u utorak na svjetskim tržištima ispod nivoa od 80 dolara.

Zabrinutost trgovaca za potražnju u Kini zasjenila je nagađanja o mogućim još strožim američkim sankcijama Venecueli koje bi smanjile snabdijevanje, prenosi SEEbiz.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je niža 77 centi i iznosila je 79,01 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 66 centi nižoj cijeni, od 75,51 dolara.

Raspoloženje na tržištu obilježila je na početku sedmice zabrinutost za potražnju u Kini. Podaci carinske uprave pokazali su da je kineski uvoz nafte u prvoj polovini godine pao 11 odsto, podstakavši zabrinutost za potražnju.

Nezavisne rafinerije smanjile su nabavku budući da su napunile zalihe jeftinijom mješavinom nafte s ruskim barelima.

Značajniji pad cijena ublažile su u utorak procjene da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle uvesti još strože sankcije Venecueli, članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Venecuelanski državni izborni savjet objavio je u noći s nedjelje na ponedjeljak da je predsjednik Nicolas Maduro osvojio treći mandat, s 51,2 odsto glasova. Opozicija je osvojila nešto više od 44 odsto glasova, ali osporava izborni rezultat.

„Pobjeda Nicolasa Madura na izborima u Venecueli negativno će uticati na globalno snabdijevanje, jer bi mogla rezultirati još strožim američkim sankcijama“, rekli su analitičari ANZ-a, procijenivši da bi se u takvom scenariju venecuelanski izvoz nafte mogao smanjiti za 100 do 120 hiljada barela dnevno.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA