Cijene hrane u svijetu ponovno rastu

Cijene hrane u svijetu porasle su u julu prvi put od kraja prošle godine, što je rezultat poskupljenja biljnih ulja nakon isteka sporazuma o izvozu preko Crnog mora, saopšteno je iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO).

FAO-ov indeks cijena osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u julu 1,3 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost iz juna i dostigao prosječnih 123,9 bodova, što je kraj šestomjesečnog perioda pada cijena.

U odnosu na prošlogodišnji jul, cijene su niže oko 12 odsto. Njihov najveći vrhunac zabilježen je u martu prošle godine, na početku ruske invazije na Ukrajinu, prenosi SEEbiz.

Biljna ulja poskupila su 12 odsto u odnosu na jun, odražavajući rast cijena suncokretovog ulja od 15 odsto nakon isteka sporazuma o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica i uljarica preko Crnog mora.

Ukrajina je vodeći svjetski izvoznik sjemenki suncokreta, a Rusija je odbila da produži sporazum.

Cijene drugih uljarica takođe su porasle, jer ih proizvođači preusmjeravaju na proizvodnju goriva zbog zabrinutosti oko proizvodnje i rasta cijena sirove nafte.

Žitarice su u julu blago pojeftinile, 0,5 odsto u odnosu na jun, zahvaljujući padu cijena žitarica poput kukuruza, dok su pšenica i riža poskupile.

Kukuruz je pojeftinio 4,8 odsto zahvaljujući očekivano dobrom rodu u Južnoj Americi i postupnom oporavku proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pšenica je poskupila 1,6 odsto, zbog neizvjesnog ukrajinskog izvoza i suše u Sjevernoj Americi.

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA