Cijene bakra dostižu vrhunac u posljednjih godinu

Referentni tromjesečni bakar na Londonskoj berzi metala (LME) dostigao je 8,79 hiljada USD po metričkoj toni, najviše od februara prošle godine.

Bakar za isporuku u maju poskupio je na tržištu Comex u Njujorku na 8,93 hiljade USD po toni, što je 3,3 odsto više nego u utorak, prenosi Biznis.ba.

Rast je započeo na Šangajskoj berzi terminskih ugovora (SHFE), gdje je bakar dostigao najvišu cijenu u posljednje dvije godine od 9,8 hiljada USD po toni. Najveće kineske topionice bakra odlučile su u srijedu u Pekingu da smanje proizvodnju, koja stvara gubitke.

Nestašice su dovele do intenziviranja konkurencije za iskopane bakarne koncentrate, uzrokujući nagli pad prihoda za topionice na najniži nivo u deceniji.

U prva dva mjeseca ove godine nije radilo više svjetskih topionica bakra nego u istom periodu prošle godine, uglavnom zbog kineske neaktivnosti.

Više cijene bakra mogle bi dodatno da oslabe tražnju u Kini, kao što pokazuju zalihe. Prema podacima SHFE, zalihe bakra u skladištima naglo su porasle na 239,25 hiljada tona do 8. marta sa 30,91 hiljadu tona na početku godine.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA