CGO: Zanimljivosti o socijalnim preduzećima i njihove uspješne priče

Socijalna preduzeća uglavnom funkcionišu preko tzv. hibridnog poslovnog modela, kombinovanjem profitnih i neprofitnih aktivnosti, pri čemu se poslovanje finansira ostvarenim profitom, iz javnih fondova, i različitih privatnih fondova kroz filantropiju, saopšteno je i Centra za građansko obrazovanje CGO.

To omogućava, naglašavaju, finansijsku stabilnost i otvara prostor za adresiranie važnih društvenih problemima koji ne donose profit.

“Socijalna preduzeća svojim aktivizmom doprinose javnoj debati i zagovaranju za konstruktivne javne politike, praveći izvjesni pritisak na institucije da poprave stanje u društvu”, ističu u CGO.

Foto: CGO
Foto: CGO

Na primjer, mnoga socialna preduzeća u oblasti održive energije i upravljanja otpadom aktivno sarađuju s lokalnim vlastima kako bi se primijenila bolja regulativa za zaštitu okoline.

“Među uspješnim pričama, izdvaja se i aplikacija Junker koja pomaže korisnicima da pravilno razvrstavaju otpad. Pokrenuta je kako bi se riješio veliki problem u Italiji, gdje pravila za razvrstavanje otpada variraju od grada do grada”, kažu u CGO.

Foto: CGO
Foto: CGO

Korisnik skenira barcode proizvoda i dobija informacije o komponentama ambalaže, materijalima od kojih su napravijeni, te o odgovarajućim kantama za otpad u koje moraju biti odioženi.

Do sada se aplikaciji pridružilo oko 1.200 opština u Italiji, i oko 20 opština u Švajcarskoj.

Foto: CGO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA