CGO: Uspješne priče socijalnog preduzetništva i nagrada za društveni uticaj

Resortecs (REcycling, SORting, TEChnologieS) – belgijski start-up, sa sjedištem u Briselu, ima za cilj da olakša reciklažu velikih količina modnih artikala.

Resortecs, kako su kazali iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), na inovativan način promoviše cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u modnoj i tekstilnoj industriji sa globalno patentiranim koncem za šivenje koji se rastapa na toploti sa lakim automatskim termalnim rastavljanjem odjeće na osnovne materijale.

“To omogućava reciklažu do 90 odsto originalnog materijala i smanjenje otpada u ovoj, po obimu značajnoj, industriji, a posljedično odgovara i na ekološke izazove današnjice”, naveli su iz te NVO u saopštenju za medije.

Od 2022. godine, iz CGO su naveli da je Crna Gora učesnica međunarodnog programa podrške socijalnom preduzetništvu mladih Social Impact Award (SIA).

“Taj program je 2009. godine pokrenuo Impact Hub u Beču, a u Crnoj Gori se realizuje od strane NVO Centra za omladinsku edukaciju. Kroz finansijsku i mentorsku podršku, ovaj program pomaže mladima da rade na inovativnim rješenjima, razvijaju socijalne biznis ideje te stvaraju pozitivne promjene u zajednici”, kazali su iz CGO.

Ova inicijativa na godišnjem nivou okuplja više od 12 000 mladih inovatora, koji u timovima osnivaju više od 230 društvenih preduzeća godišnje.

foto: CGO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA