Četvoročlanoj porodici potrebno preko 1.900 eura mjesečno

Crna Gora je najskuplja destinacija za život na Balkanu, ako se izuzmu Slovenija i Hrvatska, koje su članice Evropske unije, jer su troškovi za četvoročlanu porodicu na mjesečnom nivou procijenjeni na 1.917 eura, pokazuju podaci sa sajta „Numbeo“. Prema tom sajtu, naša država se nalazi na 85. mjestu najskupljih država na svijetu.

Dakle, kako pokazuju podaci sa ovog sajta, za normalan život prosječnoj četvoročlanoj porodici potrebno je 1.917 eura mjesečno, u šta ne spadaju troškovi eventualnog iznajmljivanja nekretnine, a cijene rente od početka sukoba između Rusije i Ukrajine porasle su za oko 40 odsto zbog priliva platežno moćnijih stanovnika tih istočnoevropskih država.

Cijena rente u našoj državi trenutno se kreće u rasponu od 350 pa do preko 1.500 eura, u zavisnosti od kvadrature, ali i od lokacije na kojoj se nekretnina nalazi.

Za život pojedinca u Crnoj Gori potrebno je oko 550 eura mjesečno, takođe ne računajući cijene iznajmljivanja nekretnine.

Minimalna potrošačka korpa kod nas premašila je 800 eura, a prosječna zarada u martu je iznosila 781 euro.

Kada je riječ o pojedinačnim troškovima života, za mjesečne režije, odnosno struju, vodu, odvoz smeća i internet potrebno je izdvojiti oko 130 eura, dok je za rekreaciju, odnosno treniranje u teretani potrebno izdvojiti između 20 i 50 eura. Izlasci u bioskop u prosjeku koštaju oko pet eura po osobi, ne računajući piće i grickalice. Kada je riječ o izlasku u restoran, prosječna cijena jela je između pet i 12 eura, dok su cijene kafe uglavnom iznad 1,5 eura. Cijene odjeće i obuće u našoj državi takođe su znatno skočile, pa ako se izuzmu akcije koje lokalni lanci često nude, patike je gotovo nemoguće pronaći po cijeni nižoj od 55 eura, dok je za farmerke potrebno izdvojiti između 25 i 90 eura.

Koliko su cijene u Crnoj Gori odmakle u odnosu na region najbolje pokazuje podatak da su troškovi života u Srbiji niži za 7,5 odsto, dok su cijene iznajmljivanja nekretnina manje za gotovo trećinu, tačnije 27 odsto, ako se izuzme Beograd. Četvoročlanoj porodici u Srbiji na mjesečnom nivou potrebna su 1.724 eura, bez troškova iznajmljivanja stana, dok je za plaćanje računa na mjesečnom nivou potrebno izdvojiti oko 150 eura, što je za 20 eura više nego kod nas. Za troškove rekreacije u Srbiji potrebno je izdvojiti u prosjeku oko 25 eura, dok je bioskopska karta u prosjeku oko četiri i po eura. Prosječna cijena farmerica tamo je oko 60 eura, dok prosječan par patika košta oko 80 eura. Cijena patika otprilike je slična kao u Crnoj Gori, pa se i u Srbiji, mimo određenih akcija, teško mogu pronaći ispod 50 eura. Cijena kvadrata stana u Srbiji kreće se u rasponu od 1.300 do nekoliko hiljada eura, takođe u zavisnosti od lokacije. Prosječna zarada u Srbiji iznosi oko 700 eura, a minimalna potrošačka korpa bila je oko 430 eura.

Bosna i Hercegovina (BiH) je znatno jeftinija za život od Crne Gore i Srbije, ali su tamo i plate znatno niže. Za pristojan život četvoročlane porodice u toj državi prosječno je potrebno oko 1.673 eura, dok je pojedincu potrebno oko 500 eura. Troškovi života su za oko 12 odsto niži nego kod nas, dok je cijena rente nekretnine u zavisnosti od lokacije niža za čak 60 odsto. Prosječna zarada u BiH u februaru je iznosila oko 602 eura, dok je minimalna potrošačka korpa, odnosno, kako se tamo zove sindikalna, iznosila 1.532 eura. Prosječna zarada u entitetu BiH je 532 eura, dok je u Republici Srpskoj 622 eura. Mjesečni troškovi za režije iznose više od 160 eura. Kvadrat stana za kupovinu košta između 1.100 i 1.600 eura.

Najjeftinija država za život u regionu je Sjeverna Makedonija, gdje je četvoročlanoj porodici za život mjesečno neophodno oko 1.500 eura. Za troškove prosječnom stanovniku ove države potrebno je čak 20 odsto manje nego u Crnoj Gori, dok su cijene iznajmljivanja stana niže kao i u BiH za 60 odsto. Prosječna zarada iznosi 537, a potrošačka korpa oko 800 eura.

Kupovina nekretnine na primorju nedostupna prosječnom građaninu

Kada je riječ o nekretninama, Crnogorsko primorje je praktično postalo nedostupno za većinu građana koji imaju prosječna primanja. Regionalni mediji prenose da je gotovo nemoguće pronaći garsonjeru na Jadranu ispod 100.000 eura. Cijena kvadrata u Podgorici kreće se u rasponu od 1.500 do preko 2.000 eura, a na Primorju, u zavisnosti od kvadrature i blizine moru, u rasponu od 100.000 pa i do preko 200.000 eura. Pojedini stanovi u Budvi koji su blizu mora prodaju se i za iznose od oko milion eura.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA