Četvoročlanoj porodici mjesečno treba preko 2.000 eura

Troškovi života u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko mjeseci izazivaju žestoke rasprave u javnosti i, dok nadležni tvrde da se inflacija polako obuzdava, građani tvrde da cijene nezaustavljivo rastu. Posmatrajući podatke sa sajta „Numbeo“, od prethodne analize rađene u martu, troškovi života za četovorčlanu porodicu u našoj državi porasli su za preko 100 eura, tačnije, 122, odnosno s tadašnjih 1.917, na 2.039, ne računajući troškove iznajmljivanja nekretnine. Procijenjeni troškovi za samca, bez iznajmljivanja nekretnine, iznose oko 582 eura.

„Dan“ je nedavno pisao da, samo za Podgoricu, cijena izdavanja jednosobnih stanove varira, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, od 350 do 600 eura, dok su cijene za dvosobne stanove od 500 pa do 1.200 eura, što građanima koji ne posjeduju nekretninu, dodatno povećava troškove života. Cijene stanova za kupovinu i iznajmljivanje drastično su porasle od dolaska građana iz Ukrajine i Rusije, kada je na tom prostoru počeo rat.

Dakle, život u Crnoj Gori skuplji je za šest procenata za pet mjeseci razmaka, a tome je najviše doprinio rast cijena u sferi prehrane, ali i režija, kao i odjeće i obuće, pokazuju podaci sa sajta „Numbeo“.

Prema martovskoj analizi, za troškove računa za struju, vodu, telefon, internet, kablovsku i druge račune bilo je potrebno izdvojiti oko 130 eura, dok sada ti troškovi prema podacima sajta iznose preko 150 eura. Izlazak u restoran pojedinca će koštati između pet i 15 eura, dok je u martu gornja granica iznosila 12 eura. Kada je riječ o porodičnom izlasku, troškovi bi mogli iznositi i preko 60. Kapućino u kafićima, može ići i do dva i po eura, ali u prosjeku je oko 1.70. Ispijanje kafe, podsjetićemo, u periodu prije početka inflacije bio je jedan od jeftinijih izlazaka, dostupnih većini crnogorskih građana. Cijene obuće i odjeće takođe znatno rastu, pa je za kupovinu patika sada potrebno izdvojiti između 60 i 110 eura, odnosno, u prosjeku gotovo 85. Kupovina cipela može koštati i do 200 eura, naravno moguće je naći i jeftinije, dok za kupovinu farmerki prosječno treba izdvojiti oko 65 eura. Sve ove cijene na sajtu ne podrazumijevaju popuste.

Rekreacija u teretani varira između 22 i 50 eura, sat vremena tenisa košta između 10 i 15 eura, dok se cijene bioskopske karte nisu mijenjale, pa je za to u prosjeku potrebno izdvojiti pet eura, ne računajući sokove i grickalice.

Iznajmljivanje jednosobnog stana u Podgorici, u zavisnosti od lokacije ide i do 800 eura, dok je za trosoban stan u centru potrebno izdvojiti i do 1.500. Kada je riječ o kupovini stana, kvadrat je prema zvaničnim podacima Monstata u prosjeku na državnom nivou iznad 1.500 eura, dok je prema podacima sajta „Numbeo“, u prosjeku iznad dvije hiljade eura.

Podgorica skuplja od Novog Sada, Sarajeva, Sankt Peterburga…

Prema podacima ovog sajta, Podgorica je svrstana kao 391. najskuplji grad na svijetu, što je stavlja ispred Novog Sada, Sarajeva i Osijeka u okruženju, ali i ispred Johanesburga, Kejptauna u Južnoj Africi, Sankt Peterburga u Rusiji ili Dehija u Indiji. Među najskupljim destinacijama u svijetu su uglavnom gradovi u Švajcarskoj, SAD-u ali i nekim of-šor destinacijama. Najskuplji gradovi su Hamilton (Bermudska ostrva), Cirih, Ženeva, Bazel i Lozana (Švajcarska), Njujork i San Francisko (SAD), kao i Singapur, te Džordžtaun (Kajmanska ostrva)…

Foto: Ilustracija

2 komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Jedva krpimo kraj sa krajem bitno je da nam politicari imaju po 2000e , a mi po 450e.

Lako je politicarima sa 2000e

NIKŠIĆ PROGNOZA