Cetinje: Obezbijeđena sredstva u iznosu od 9.400.000 eura za realizaciju dva projekta od vitalnog značaja

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje donesena je Odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju, čime je napravljen krupnan korak ka obezbjeđivanju sredstava za dva kapitalna projekta od izuzetne važnosti za Prijestonicu Cetinje i njene građane: Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i Unapređenje sistema vodosnabdijevanja u Prijestonici Cetinje.

“Sredstva u iznosu od 9.400.000,00 eura obezbijeđena su uz podršku Vlade Crne Gore kroz Okvirni ugovor „Vodosnabdijevanje i otpadne vode u Crnoj Gori”, koji je potpisala sa Evropskom investicionom bankom (EIB), iznos od 57.000.000,00 eura, za potrebe finansiranja prioritetnih investicionih projekata u crnogorskim opštinama za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda i unapređenje sistema vodosnabdijevanja”, saopšteno je iz Prijestonice.

Od potpisivanja ugovora sa EIB-om do sada, kako su kazali, realizovani su ili se realiziju projekti u više crnogorskih opština.

“Kada govorimo konkretno o Prijestonici, shodno Ugovoru o prenosu kreditnih sredstava, koji je Prijestonica zaključila sa Ministarstvom finansija, transferisano je ukupno 2.920.000,00 eura. Sredstva su shodno Ugovoru o prenosu novčanih sredstava, zaključenim sa d.o.o. Vodovod i kanalizacija Cetinje, uplaćena na žiro račun Vodovoda za potrebe rekonstrukcije cjevovoda, crpnih postrojenja, prekidnih komora i rezervoara i smanjenja gubitaka neprihodovane vode”, ističu u saopštenju.

U proteklom periodu, dodaju, došlo je do promjena u prioritetima i načinu realizacije određenih projekata, čime se javila realna potreba za preraspodjelom opredijeljenih sredstava.

“S tim u vezi, Vlada je razmotrila i prihvatila Prijedlog preraspodjele sredstava obezbijeđenih po osnovu pomenutog Okvirnog ugovora i zadužila Ministarstvo finansija da pripremi, usaglasi i potpiše Ugovore o transferu kreditnih sredstava sa opštinama Rožaje, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, kao i Prijestonicom Cetinje, Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i DOO „Project Consulting“ Podgorica, kao implementacionom jedinicom za projekte koji se finansiraju iz sredstava EIB-a”, kazali su iz Prijestonice.

Od preostalog iznosa (25.5 miliona) Vlada je donijela odluku da se za Prijestonicu Cetinje opredijeli ukupan iznos od 9.400.000 eura, od čega iznos od 5.400.000 eura za realizaciju projekta Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i iznos od 4.000.000,00 eura za realizaciju projekta Unapređenje sistema vodosnabdijevanja.

“Uslovi pod kojima će Prijestonica Cetinje realizovati dugoročno kreditno zaduženje biće definisani ugovorima i protokolima koje će Prijestonica Cetinje potpisati sa Ministarstvom finansija i Evropskom investicionom bankom (EIB)”, zaključuju u saopštenju.

Foto: Prijestonica

NIKŠIĆ PROGNOZA