Česi neće privatizovati Institut „Igalo“

Češko-crnogorski konzorcijum Filibert i Vile „Oliva“ obavijestio je tendersku komisiju da u ovom trenutku ne može da nastavi pregovore u vezi sa privatizacijom Instituta „Igalo“, pa će tenderska komisija Vlade uskoro da konstatuje da su Česi odustali od privatizacije, potvrđeno je za „Dan“ iz Vlade i iz konzorcijuma.

Oni su, kako nam je potvrđeno, kazali u obavještenju da se situacija u Institutu drastično promijenila u odnosu na 2019. godinu, kada su prvi put vodili pregovore oko kupovine akcija Vlade u tom preduzeću i kada je Vlada Duška Markovića, odnosno Savjet za privatizaciju, obustavila postupak privatizacije. Istakli su da sadašnja Vlada nema potrebnu podršku, te da će uskoro biti održani parlamentarni izbori.

– Imajući u vidu ove činjenice, u ovom momentu ne možemo da potvrdimo naše interesovanje u nastavak pregovora i davanje dodatnog novca i ulaganje dodatnog napora. Ako se situacija stabilizuje nakon izbora i država i dalje bude zainteresovana da proda državni udio u Institutu, mi ćemo razmotriti našu odluku – naveli su Česi između ostalog u pismu tenderskoj komisiji.

Vlada Dritana Abazovića je krajem prošle godine, nakon presude Upravnog suda, obnovila pregovore oko prodaje većinskog paketa akcija Filibertu i Vili „Oliva“. Od januara do aprila tenderska komisija se sastajala sa predstavnicima konzorcijuma, ali nijesu uspjeli da se dogovore.

Česi su se 2019. godine gotovo sve dogovorili sa tadašnjom vladom Duška Markovića, ali je Savjet za privatizaciju donio odluku da obustavi postupak privatizacije. Česi su se žalili Upravnom sudu i nakon tri godine dobili, pa su pregovori obnovljeni. Ipak za tri godine se situacija drastično promijenila.

Česi su za akcije ponudili 10 miliona eura plus 29 miliona investicija i preuzimanje oko sedam miliona duga. Sada je dug narastao na 33 miliona, a investicije bi koštale mnogo više jer je građevinski materijal poskupio oko 35 odsto.

Sa sadašnjom Vladom su pregovarali oko preuzimanja dugova, tačnije tražili su da se Vlada izjasni koliko bi mogla preuzeti duga od 33 miliona. Vlada, međutim, nie htjela da preuzima nikakve dugove, što je bio jedan od glavnih razloga odustajanja ili glavni problem koji nisu riješili. Česi su, prema nezvaničnim informacijama, htjeli da preuzmu 10 do 15 miliona duga, a ostatak Vlada, međutim, to se nije desilo.

Iz Vlade su Česima takođe kazali da privatizacijom Institut neće moći da stekne pravo vlasništva nad zemljištem oko Instituta.

Osim obaveza i vlasništva nad zemljištem, dodatni problem za ulazak Čeha su i dešavanja u Institutu, odnosno štrajkovi i protesti radnika, kolektivni ugovor, kome nije prethodila sistematizacija radnih mjesta, veliki minus u poslovanju u prošloj godini…

Usvojili kolektivni ugovor

Odbor direktora Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu je na elektronskoj sjednici većinom glasova usvojio Nacrt novog kolektivnog ugovora, što je, kako pojašnjava dr Draško Rašković, predsjednik odbora, uslov da se izbjegnu tužbe, koje opterećuju poslovanje Instituta i dovode ga u česte blokade računa.

Račun Instituta je i dalje u blokadi, a radnici čekaju petu platu. Nacrt kolektivnog ugovora upućen je Vladi na razmatranje, koja treba da ga odobriti ili ne.

– Usaglasili smo stavove sa Sindikatom, povećali koeficijente shodno granskom kolektivnom ugovoru, što smo bili dužni i po važećim sudskim presudama, koje su već nekoliko godina na snazi u Institutu. Isplaćujemo zaposlenima razlike u odnosu na njihove lične dohotke, koji nisu bili usklađeni prethodnih godina – pojasnio je Rašković.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA