CBCG: Uspješno obavljeno testiranje udaljene disaster lokacije

Iz Centalne Banke Crne Gore saopšteno je da je obavljeno testiranje rada udaljene disaster lokacije, koje je potvrdilo da su obezbijeđeni svi uslovi za rad udaljene lokacije na koju bi se, u slučaju incidenta koji bi onemogućio rad centralne i rezervne lokacije CBCG u Podgorici (poput prirodne katastrofe, terorističkog napada i sl.), mogle prenijeti sve ključne funkcije Banke, što bi osiguralo kontinuitet njenog poslovanja. 

Testiranju rada udaljene disaster lokacije, dodaju, prethodila je 139. sjednica Savjeta Centralne banke Crne Gore kojom je predsjedavao guverner CBCG Radoje Žugić.

„Savjet CBCG je analizirao Izvještaj o stabilnosti finansijskog sistema u 2022. godini i konstatovao da su sistemski rizici na kraju prethodne godine bili i dalje prisutni, ali umjerenog nivoa“, navode u saopštenju. 

Prema njihovim riječima, finansijska pozicija građana i privrede, koje su dvije glavne grupe klijenata prema kojima su banke izložene, i dalje je pod uticajem neizvjesnosti, posebno u kontekstu globalnog nepovoljnog ambijenta.

„Pritisci u državnim finansijama i dalje predstavljaju sistemski rizik, imajući u vidu visok nivo javnog duga u situaciji rastućih kamatnih stopa i pooštrenih uslova finansiranja na međunarodnom tržištu. U cilju smanjenja ovog rizika, neophodno je kreiranje i sprovođenje adekvatnih fiskalnih mjera“, ističu u saopštenju. 

Analizirajući izloženost bankarskog sektora prema Državi, dodaju da trenutno ne predstavlja prijetnju finansijskoj stabilnosti, ali je potrebno njeno pažljivo praćenje od strane Centralne banke.

„Savjet je usvojio i Izvještaj o stabilnosti cijena u 2022. godini, u kome je analizirano kretanje inflacije u Crnoj Gori tokom prethodne godine, u kojoj je zabilježena najveća inflacija od obnove nezavisnosti 2006. godine, i data prognoza za tekuću godinu“, navode u saopštenju.

Kako su kazali, godišnja stopa inflacije u 2022. godini iznosila je 17,2%, a najveći  doprinos rastu cijena dale su cijene iz kategorija hrana i bezalkoholna pića, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i prevoz.  „Što se tiče budućih kretanja cijena, očekuje se opadanje inflacije u 2023. godini, pa tako modelska prognoza CBCG za kraj tekuće godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,9% do 5,7%, sa centralnom tendencijom od 4%. Ekspertska procjena CBCG prognozira nešto višu stopu inflacije za kraj godine, u rasponu od 3% do 7%.“, kazali su iz CBCG. 

U cilju usklađivanja domaće regulative iz oblasti stečaja i sanacije banaka sa važećim EU propisima, Savjet je utvrdio Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o stečaju i likvidaciji banaka.

Radi usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu, koji stupa na snagu 8. oktobra tekuće godine Savjet je, navode, donio Odluku o načinu vođenja registra platnih institucija i registra institucija za elektronski novac.

„Savjet je usvojio i Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za januar i februar 2023. godine i razmatrao ostala pitanja iz svoje nadležnosti“, zaključuju u saopštenju.

Foto: CBCG

NIKŠIĆ PROGNOZA