CBCG: Platni promet 1,95 milijardi eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u septembru iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 6,7 odsto manje nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,85 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

„U septembru je za 21 radni dan realizovano skoro 1,2 miliona naloga, od čega 37,21 odsto u RTGS sistemu, a ostataka u DNS sistemu“, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 56,96 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 92,67 miliona eura.

U septembru za 11,45 hiljada minuta produkcije bilo je 100 minuta zastoja u radu sistema, te je njegova raspoloživost bila 99,13 odsto.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA