CBCG i MMF zaključili misiju o ocjeni Kodeksa transparentnosti centralnih banaka

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović zatražila je od tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je boravio u Crnoj Gori radi sprovođenja ocjene Kodeksa transparentnosti centralnih banaka, (Transparency Code Review – TCR) da daju ocjenu sa ciljem daljeg jačanja transparentnosti, odgovornosti prema ključnim zainteresovanim stranama i unapređenja efikasnosti i vidljivosti svojih politika.

Kako je saopšteno iz Centralne banke, Radović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa timom MMF-a, naglašavajući važnost transparentnosti kao temelja povjerenja između Centralne banke, građana i svih zainteresovanih strana.

„CBCG ostaje posvećena daljem unapređenju svojih praksi u cilju jačanja svoje odgovornosti, efikasnosti i otvorenosti. Preporuke MMF-a biće dragocjen vodič u procesu našeg daljeg razvoja kao moderne i odgovorne institucije,“ izjavila je guvernerka.

Predvodnica MMF tima, Cecilia Melo Fernandes, pohvalila je napore CBCG i istakla da preliminarni nalazi misije potvrđuju posvećenost i iskorake CBCG u sprovođenju transparentnih politika. Finalni TCR izvještaj, koji će sadržati preporuke za dalje unapređenje praksi CBCG u oblasti transparentnosti, očekuju se do kraja godine.

Misija MMF-a, koja je trajala od 11. do 24. septembra, obuhvatila je niz sastanaka sa predstavnicima CBCG, državnih institucija, finansijskog sektora, kao i drugih ključnih aktera.

Foto: CBCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA