Čarapić: Europa Nostra emancipovala Sveti Stefan i Miločer

Nedavnom posjetom Crnoj Gori Generalne sekretarke organizacije „Europa Nostra“, Sneške Quaedvlieg-Mihailović i njenim osvrtom na značaj očuvanja i vrednovanja kulturne baštine Svetog Stefana i Miločera, napravljen značajan iskorak ka emancipaciji ovog lokaliteta, a simbolično i cijele Crne Gore, kazao je funkcioner Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

„Dijelimo stavove Europa Nostre da je kulturna i prirodna baština strateški resurs za održivi razvoj svake zemlje, kao i da je to spona Crne Gore i Evrope. U tom pogledu, Pokret Evropa sad iskazuje spremnost da kroz naše dalje djelovanje oblikujemo javne politike iz oblasti zaštite kulturne i prirodne baštine na način da postignemo balans između onoga što je javni interes i onoga što je komercijalno djelovanje u cilju ekonomskog razvoja“, istakao je Čarapić.

Sveti Stefan i Miločerski park su, kako kažu, bolan primjer nebalansiranog i nekontrolisanog djelovanja u isključivom privatnom interesu kojim se nanijela velika šteta našoj kulturnoj i istorijskoj baštini i kao takvi simbolično oslikavaju kakav je bio odnos bivšeg režima prema svemu što jeste javno dobro.

„Kada se pogleda šira slika, jasno se vidi da su i naša druga područja jedinstvene prirodne ljepote i područja kulturne baštine ugrožena na sličan način, te da se problem Svetog Stefana i Miločera ne može posmatrati izolovano. Stoga, kroz nove javne politike stvorićemo okvir da se građevinske dozvole ne izdaju bez tzv. „socijalne dozvole“, što znači da se buduće planiranje prostora i izgradnja moraju oslanjati na znanje i interese lokalnih zajednica, naročito onih koje su svojim viševjekovnim prisustvom na jednom prostoru dali karakter Crnoj Gori“, zaključio je Čarapić.

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA