Bulajić: Za Crnu Goru važna podrška Svjetske carinske organizacije

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Vladimir Bulajić i generalni sekretar Svjetske carinske organizacije Kunio Mikuriya razgovarali su na marginama globalne Konferencije o izazovima i mogućnostima za prekograničnu e-trgovinu kroz carinsku i poštansku saradnju, koja je održana ove sedmice u Tokiju saopšteno je iz UPC-a.

“Sastanak je bio i prilika da se prisjete susreta tokom posjete gospodina Mikurije Crnoj Gori prije 12 godina i razmotre mogućnosti o narednoj posjeti, na poziv Bulajića”, navodi se u saopštenju.

Mikurija je kazao da je Jugoistočna Evropa u fokusu interesovanja SCO, sa posebnim akcentom na Zapadni Balkan i da je veoma otvoren za posjetu Crnoj Gori u bliskoj budućnosti.

U razgovoru sa generalnim sekretarom, Bulajić je ukazao na značaj saradnje sa SCO i odlučnost menadžmenta UPC ka daljem razvoju uprave u pravcu stvaranja funkcionalne, u potpunosti profesionalne, digitalizovane i transparentne administracije koja prati smjernice SCO.

„U narednom periodu, oslonac će biti na digitalnim i zelenim rješenjima, institucionalnoj saradnji na nacionalnom nivou, kao i međunarodnoj saradnji sa partnerima. U tom pravcu, okvir standarda SCO i aktivnosti njegovih radnih tijela su od ključnog značaja i planiramo da preuzmemo aktivniju ulogu. Paralelno sa tim, nastavićemo da jačamo saradnju sa međunarodnim partnerima i obezbjeđujemo donatorsku podršku, u cilju jačanja fiskalnog, zaštitnog i bezbjednosnog aspekta i unapređenja ambijenta za legalnu trgovinu”, naveo je Bulajić.

Poručio je da je u fokusu menadžmenta UPC i afirmisanje novih i naprednih rješenja “koja će pratiti kontekst ubrzanog tehnološkog razvoja i vremena u kojem ćemo svi živjeti i raditi”.

Takođe, naglasili su da je prvi čovjek UPC-a imao i više bilateralnih susreta sa predstavnicima drugih međunarodnih institucija i predstavnika država članica WCO i UPU, koje su učestvovale na Konferenciji.

“Ovo je bila prilika i za razgovor sa zamjenikom generalnog direktora Svjetskog poštanskog saveza, Marjanom Osvaldom, o temama iz oblasti carinsko – poštanske saradnje”, dodaje se u saopštenju.

Ta tema je, kako su kazali, u fokusu projekta koji UPC realizuje u saradnji sa Poštom  iCrne Gore, pod pokroviteljstvom i uz podršku Njemačke razvojne agencije – GIZ, koja je logistički i finansijski podržala učešće crnogorske delegacije na Konferenciji.

“Globalna Konferencija na visokom nivou o izazovima i mogućnostima za prekograničnu e-trgovinu kroz carinsku i poštansku saradnju održana je prve sedmice juna u Tokiju”, zaključuju u saopštenju.

Foto: UPC

NIKŠIĆ PROGNOZA