Bulajić: UPC bilježi rast u zapljeni krivotvorene robe

Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Vladimir Bulajić i ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan, sa saradnicima, razgovarali su o unaprjeđenju saradnje od značaja za dvije prijateljske države i carinske administracije.

Cilj je nastavak pravovremene razmjene informacija i iskustava relevantnih za sprovođenje carinskih procedura i nesmetanog prometa legalne robe između Crne Gore i Turske. Sagovornici su posebnu pažnju posvetili značaju sprječavanja prometa robe kojom se povređuju prava intelektualne svojine.

Kako navode u saopštenju UPC, Kalkavan je kazao da je Ambasada Turske spremna da pruži pomoć crnogorskoj UPC u obukama i organizaciji sastanaka sa turskom carinskom administracijom.

Bulajić je naglasio da crnogorska carina bilježi odlične rezultate u ovoj godini, kada se radi o zadržavanju robe po ovom osnovu, a radi se o količini od preko 93.000 komada različitih kategorija robe, od čega najviše odjeće. Ostvaren je značajan rast u odnosu na količine u 2021. i 2022. godinu, kada je zadržano 30.635, odnosno 32.948 komada robe.

„UPC preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa propisima koji regulišu postupanje carinskog organa sa robom za koju postoji sumnja da povrjeđuje prava intelektualne svojine i koji su usklađeni sa propisima EU, bez obzira na njeno porijeklo“, naglasio je Bulajić.

Tokom jučerašnjeg sastanka, ambasador je zahvalio na podršci UPC i direktoru Bulajiću, kao i državi Crnoj Gori i njenim građanima, koju su nesebično pružili pomoć Turskoj nakon zemljotresa.

Foto: UPC

NIKŠIĆ PROGNOZA