Bulajić: Intenzivnija saradnja doprinijeće produktivnijoj borbi protiv poreskih prevara i utaja

Intenzivnija regionalna saradnja doprinijeće proaktivnoj razmjeni informacija i iskustava, kao i produktivnijoj zajedničkoj borbi protiv poreskih prevara i utaja, uključujući sve nadležne institucije, saopštio je direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Vladimir Bulajić.

Bulajić je, učestvujući na Samitu ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava regiona u Budvi, apostrofirao da su ključni prioriteti Uprave borba protiv sive ekonomije i korupcije, reforma poreske i carinske administracije i zaokruživanje procesa digitalne transformacije.

On je ukazao da je jedan od najvećih izazova zemalja regiona digitalizacija poslovnih procesa – kako na lakši način omogućiti izvršavanje poreskih obaveza, a sačuvati povjerenje.

“U eri digitalizacije razvila se potreba za ubrzanim razvojem digitalnih usluga koje su jednostavne i olakšavaju pristup servisima javne uprave. Preko digitalnih platformi i alata može se mnogo lakše do podizanja svijesti poreskih obveznika o neophodnosti i obavezi pravovremenog plaćanja, povećanja povjerenja i podsticanja izvršavanja obaveza, uz afirmaciju dobrovoljnog poštovanja poreskih i carinskih propisa”, kazao je Bulajić.

Poručio je i upravljanje ljudskim resursima kao jedan od najvažnijih izazova sa kojima se Uprava suočava.

“Jedna od prioritetnih aktivnosti je unapređenje i snaženje kadrovskog potencijala i strukture kroz donošenje i sprovođenje strategije za upravljanje ljudskim resursima UPC 2023 – 2026, kao i usvajanje akcionog plana za njenu realizaciju. Cilj je veći stepen efikasnosti, bolji kvalitet rada, podrška reorganizaciji Uprave, zaštita i jačanje povjerenja u rad institucije“, istakao je Bulajić.

On je, između ostalog, istakao da će se sistemskim jačanjem institucije po modelu dobrog upravljanja najbrže stići do snažne i savremene administracije, kao i na najbolji način doprinijeti realizaciji misije i ostvarivanju strateških ciljeva UPC.

“Naročita pažnja posvećena je jačanju fiskalne discipline i eliminisanju nelojalne konkurencije, kao i podizanju svijesti o značaju legalnog poslovanja. Sve ovo sprovodi se kroz preventivne, stimulativne ali i restriktivne mjere. Za sprečavanje rasta sive ekonomije neophodno je intenzivirati koordinaciju između nadležnih organa koji učestvuju u prevenciji i suzbijanju sive ekonomije, što će rezultirati boljom naplatom prihoda i smanjenjem neformalnog rada. Veliki doprinos borbi protiv sive ekonomije dalo je i uvođenje elektronske fiskalizacije u prometu proizvoda i usluga“, dodao je direktor UPC.

Direktor UPC učestvuje na Samitu ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava regiona, koji se održava 29. i 30. maja u Budvi.

Tema ovogodišnjeg Samita je „Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvjesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize“, a pokrovitelji su Centralna banka, Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina Crne Gore.

Samit organizuje Savez ekonomista Srbije sa beogradskim nedjeljnikom NIN, kao glavnim medijskim partnerom.

Na konferenciji učestvuju mnogobrojni eksperti iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije, te predstavnici Evropske investicione banke (EIB), MMF-a, poslovnih banaka, osiguravajućih društva i najvećih kompanija u regionu.

Izvor: Dnevno

Foto: Uprava prihoda i carina

NIKŠIĆ PROGNOZA