Bulajić i carinski inspektori u studijskoj posjeti Rimu, obišli i luku Đoja Tauro

Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Vladimir Bulajić i carinski inspektor Vuko Brinić iz Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja u Sektoru za carinsku bezbjednost i kontrolu UPC bili su u višednevnoj studijskoj posjeti (Rim i Đoja Tauro) italijanskim institucijama, koja se odnosi na suzbijanje organizovanog kriminala i prekograničnog krijumčarenja.

“Upravi prihoda i carina veoma je značajno iskustvo italijanske Guardia di Finanza na putu unapređenja rada i reforme crnogorske institucije, ocijenio je Bulajić.

Predstavnici UPC su učestvovali na prvom info – sastanku o kontrastima na Mediteranu i sprečavanju kriminala u lukama, u okviru programa regionalne saradnje carinskih službi Balkana.

Generalna komanda Guardia di Finanza bila je domaćin predstavnicima carinskih službi, uz prisustvo eksperata uprave carina Francuske i Velike Britanije.

“Radi se o veoma specifičnoj i usko specijalizovanoj posjeti na temu suzbijanja organizovanog kriminala i prekograničnog šverca narkotika, svih vrsta robe i trgovine ljudima. Učesnici su iskazali volju za unapređenje saradnje, a sve u cilju zaštite carinskih područja i suzbijanja svih vidova nelegalne trgovine i krijumčarenja. Zbog povjerljivosti podataka nije moguće iznositi operativne detalje posjete. Sigurno je da će mnogo značiti u daljem radu i organizaciji UPC, unapređenju specijalističkih znanja i primjene svih zakonskih mogućnosti, a posebno nam je važno veliko iskustvo italijanske Guardia di Finanza”, istakao je Bulajić.

Tokom posjete, na aerodromu u Rimu, koji koristi Guardia di Finanza, prezentovane su metode rada operativnog centra i načina koordinisanja rada više vidova pomorskih, kopnenih i vazdušnih službi Guardia di Finanza te modus operandi kriminalnih struktura, u cilju suzbijanja krivičnih djela, prekograničnog šverca narkotika i trgovine ljudima.

“Na konkretnim primjerima prikazan je rad helikopterske i avio jedinice koja posjeduje specijalno opremljene vazduhoplove za elektronski, video i audio nadzor terena, kao i njihov trening centar”, navodi se u saopštenju.

Organizovan je i obilazak Luke Đoja Tauro, u Kalabriji, koja je godinama pod posebnim nadzorom italijanske carine i bezbjednosnih službi zato što predstavlja jednu od glavnih ulaznih tačaka za narkotike.

“Direktor UPC se sastao sa ambasadorkom Crne Gore u Rimu, Milenom Šofranac Ljubojević na kojem su razmotrene mogućnosti unapređenja i produbljivanja saradnje UPC sa relevantnim službama, posebno sa italijanskom Guardia di Finanza”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: UPC

NIKŠIĆ PROGNOZA