Budžetu će faliti 538 miliona eura

Predlog rebalansa prošao je vladinu Komisiju za ekonomsku politiku (KEP) i najvjerovatnije će se danas naći na dnevnom redu Vlade.

Predlogom rebalansa primici i izdaci budžeta su planirani u iznosu od 2,9 milijardi eura, što predstavlja uvećanje od okvirno 46,7 miliona eura. Izmjene se donose u cilju stvaranja pretpostavki za realizaciju potrošnje u vezi sa realizacijom podrške Evropske unije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize u iznosu od 30 miliona eura, obezbjeđivanja finansiranja vanrednih parlamentarnih izbora pet miliona eura, obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za subvencije za zapošljavanje lica sa invaliditetom 13 miliona i tehničkih korekcija.

Osim toga, usljed revidiranih makroekonomskih pokazatelja i bolje naplate prihoda od plana, vrše se korekcije očekivanih primitaka. Naime, uzimajući u obzir naplatu prihoda u dosadašnjem periodu, izvorni prihodi budžeta za 2023. godinu planirani su u ukupnom iznosu od 2,36 milijardi eura, što predstavlja uvećanje od 215 miliona ili 10 odsto u odnosu na planirane Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

– U skladu sa izmijenjenim fiskalnim okvirom za 2023. godinu, projektuje se ostvarenje deficita potrošnje od 193 miliona eura, odnosno oko tri odsto BDP-a, što je za gotovo 173 miliona eura bolji rezultat od inicijalnog plana. Uzimajući u obzir značajnu konsolidaciju javnih finansija od okvirno tri odsto BDP-a, projektovani deficit javne potrošnje nalazi se u okvirima mastrihškog kriterijuma deficita budžetske potrošnje, i zadovoljavaju se kriterijumi fiskalne odgovornosti utvrđeni zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Dodatno, rebalansom budžeta projektuje se ulazak u zonu suficita tekuće potrošnje, odnosno ostvarenje zlatnog fiskalnog pravila kojim se definiše zaduženje države isključivo za potrebe infrastrukturnih projekata – saopštili su nam nezvanično iz Ministarstva finansija.

Shodno ažuriranom fiskalnom okviru, nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta za 2023. godinu umanjena su za 167 miliona eura. Zakonom o budžetu nedostajuća sredstva su iznosila 705 miliona, a nakon rebalansa će faliti 538 miliona. Deficit je zakonom o budžetu bio projektovan na 366 miliona, a nakon umanjenja od 173 miliona iznosiće 193 miliona.

Analitičari: Predlog je političko-ekonomski marketing

Ekonomski analitičari Oleg Filipović i Novak Svrkota smatraju da Vlada predlaže rebalans budžeta zbog političko-ekonomskog marketinga.

Filipović je kazao da je Ministarstvo finansija imalo konzervativan pristup u planiranju budžeta, a rebalans se predlaže i zbog proceduralnih razloga.

– Na rebalans gledam kao na jednu vrstu političko-ekonomskog marketinga pred izbore i neku vrstu revizije – rekao je Filipović na RTCG.

Filipović je saopštio i da je pomoć Evropske unije (EU) od 30 miliona eura najavljena prošle godine, a pored toga, povećanje prihoda je, kako ističe, sasvim očekivano.

– Mi godinama ne planiramo dobro budžet – poručio je Filipović.

Svrkota je kazao i da će nova vlada, koja će biti formirana nakon 11. juna, morati da radi rebalans budžeta.

On je naveo da su se odjednom pojavila sredstva od 225 miliona eura viška, a prije dva mjeseca smo se, kako podsjeća, zadužili 100 miliona eura po visokim kamatnim stopama.

izvor:DAN

foto:flickr.com

NIKŠIĆ PROGNOZA