Broker u zatvoru, oštećeni klijenti i dalje bez para

Slučaj nezakonitog prodavanja akcija privatnih lica, koje je izvršila brokerska kuća NK broker iz Nikšića, dobio je sudski epilog, ali jedan od oštećenih u ovom sporu Zarija Vujičić nije zadovoljan presudom i kaže da su državni organi svojim djelovanjem produžili agoniju oštećenih stranaka.

Vujičić je za „Dan“ kazao da je u ovom slučaju Milan Ždraljević osuđen na dvije godine zatvora, dok oštećeni u ovom sporu moraju sami da pokrenu tužbe kako bi nadoknadili pričinjenu štetu. On sumnja da su državni organi svojim djelovanjem potraživanja oštećenih sveli na 334.738 eura, iako je riječ o višemilionskim sredstvima. Ždraljević je sin vlasnika NK brokera Veselina Ždraljevića, koji je radio kao broker u firmi.

– Prijavio sam krađu od oko 40.000 eura 24.12.2021 godine, a dan prije mene je bila prijava od oštećenog iz Podgorice u vrijednosti oko 1.500 eura. Na moj predlog prilikom davanja izjave da treba izuzeti dokumentaciju jer sam pretpostavio da se radi o puno većem iznosu od ovog, dežurna inspektorka Bojana Milović nije reagovala, već me je poslije četiri dana zvala i tražila da joj donesem izvod iz banke i dokaze da nijesam podigao novac – kazao je Vujičić.

On je rekao i da je državni tužilac u Nikšiću Rajko Lopičić angažovao vještaka ekonomsko-finansijske struke Milovana Perućicu, koji je, umjesto da se bavi kontrolom rada brokerske kuće, kontrolisao oštećene.

– Bilo je oštećenih koje je tužilac vraćao i nije htio da uzme izjavu ili nije htio da ih stavi na spisak. U presudi sudije Save Mušikića piše da je u periodu od 2018. do decembra 2021. godine izvršena krađa u produženom trajanju od strane Ždraljevića, a u optužnom predlogu i nalazu vještaka pominje se Milosav Gogić, koji je pokraden u tri transakcije, dvije u julu 2014. i treća u maju 2016. godine. U optužnom predlogu navode se 53 oštećena, kao i kasnije u preciznijem navođenju iznosa za svakog pojedinačno sa datumima. Gogić se misteriozno gubi, da bi se na kraju, prilikom uvida u izvode poslovnih banaka o promjeni stanja njegovo ime opet pojavilo u optužnom predlogu, gdje je naveden kao 54. oštećeni. U presudi Višeg suda u Podgorici pominju se 53 lica, a u nalazu vještaka 54. Gogić je bitan zbog toga što je krađa njegovih akcija bila godinama ranije, što ukazuje na veoma dugi vremenski period u kojem je brokerska kuća krala tuđu imovinu – ističe Vujičić.

On je dodao da je ta brokerska kuća trebalo da bude zatvorena 2009. godine jer je bila pokradena zbog duplih isplata klijentima, trgovanja bez depozita i bez pokrića.

– On je preuzeo na sebe odgovornost da spasi brokersku kuću tako što je i on počeo da krade od akcionara. Treba uzeti u obzir da je NK brokeru oduzeta licenca 2013. godine, ali im je ubrzo vraćena. Viši sud u Podgorici, na čelu sa Vesnom Pean i sudijama Igorom Đuričkovićem i Ljiljanom Bulatović, prihvatio je ove nedoslednosti i potvrdio vještačenje, optužni predlog i uvažio žalbu ODT-a u Nikšiću zbog dužine kazne i uvećao je sa dvije na tri godine – rekao je Vujičić.

Tvrdi da je riječ o organizovanom kriminalu

Vujičić kaže da je važna činjenica da je Ždraljević imao PIN kodove lica koja nijesu trgovala preko njegove brokerske kuće, što znači da je podatke mogao da dobija iz Komisije za hartije od vrijednosti, što je, kako smatra, jedan od dokaza da je riječ o organizovanom kriminalu.

– S obzirom da je brokerska kuća bila akcionarsko društvo, morala je podnositi izvještaj svaka tri mjeseca. Odbor NK brokera, izvršni direktor i zaposleni, po izjavi okrivljenog, samo su formalno bili na funkcijama. Posebna je situacija sa kriminalnim isplatama u CKB-u, jer je neograničeno podizao pokradeni novac. U mom slučaju je značajno to što sam prijavio krađu ned‌jelju dana kasnije i u izjavama policijskim inspektorima tražio da provjere ko je kupac mojih akcija. S obzirom na njegovu višegodišnju praksu prodaje tuđih akcija, sve ukazuje na povezanost kupaca i njega – kazao je Vujičić.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA