Brković obećao milionske investicije, ostavio ruine

Prošlo je 16 godina od kad je Vektra Montenegro Dragana Brkoviċa od nekadašnjeg giganta HTP Boka kupio najelitnije komplekse i hotele u Herceg Novom i obećao ulaganja od 64 miliona eura. Danas nakon deceniju i po, hoteli na najatraktivnijim lokacijama su srušeni ili prepušteni zubu vremena, prenosi RTCG.

Prije privatizacije, hoteli Igalo, Tamaris i Plaža imali su 1.700 kreveta, da bi u februaru 2010. godine Brković odlučio da sruši hotel Tamaris u centru Igala.

Umjesto da razvija elitni turizam u Herceg-Novom, gradi nove objekte i uloži oko 360 miliona eura, Herceg-Novi je ostao bez hotela.

“Hotel Plaža je zatvoren u septembru 2021. i od tada nije otvoren. Hotel Plaža, po mom nekom laičkom mišljenju, sada da bi se otvorio trebalo bi barem oko pola miliona eura da se uloži”, kazao je Vojin Miljanić, bivši radnik.

Moteli i restorani koji su na najatraktivnijim lokacijama prepušteni su zubu vremena.

“Hoteli Dubrava i Borići su totalno propali, sami vjerojatno znate da je motel Galeb isto u ruiniranom stanju. Gradski restoran koji se nalazi u centru Herceg-Nova je već desetak i više godina totalno porušen”, ističe Miljanić.

Danas je Brković jedan od najvećih dužnika, a veliki broj radnika ostao je bez osnovne egzistencije. Pravdu su potražili na sudu.

“Imali smo probleme i veliku opstrukciju kod Privrednog suda, ali zahvaljujući podršci medija, i zahvaljujući savjesnom radu posebno izvršiteljke u Herceg-Novom, radnici su naplatili 98% presuđenih potraživanja”, navodi advokat Jovan Pejović.

I pored prodaje imovine u vrijednosti oko 10 miliona eura, Vektra Boka nije isplatila u predviđenom vremenu obaveza prema radnicima u vrijednosti od oko 250.000 eura, kao i za poreze i doprinose u iznosu nešto većem od milion eura.

Foto: Screenshot RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA